Airbnb набра поне 3.5 млрд. долара

1175
Airbnb набра поне 3.5 млрд. долара

© Airbnb

Компанията за краткосрочни наеми на имоти Airbnb осъществи своето първично публично предлагане (IPО), като продаде книжата си на цена от 68 долара за брой, пише CNBC.

Това оценява компанията на 47 млрд. долара, а набраната сума, според предварителните оценки, възлиза на 3.5 млрд. долара. Акциите пък бяха продадени на нива, които са доста по-високи от предварителните очаквания между 56 и 60 долара за лот.

Базираната в Сан Франциско компания печели пари като публикува имоти, отдавани под наем, което промени туристическата индустрия през последните години. При наемането на даден имот, собственикът заплаща комисиона на Airbnb, тъй като резервацията е осъществена през платформата им.


Airbnb излезе на печалба от 219 млн. долара през последното тримесечие, но въпреки това е на сериозна загуба за първите девет месеца на 2020 г., като причината за това е пандемията от COVID-19, завладяла света.

Приходите на компанията за третото тримесечие достигнаха 1.34 млрд. долара, което е с 19% по-малко от отчетените 1.65 млрд. долара за година по-рано.

За цялата 2019 г. компанията отчете загуба от 674 млн. долара, при приходи от 4.81 млрд. долара.

През първите 9 месеца на 2020 г. Airbnb обяви загуба от 697 млн. долара и постъпления от 2.52 млрд. долара.

Пандемията е коствала 481 млрд. долара на американската туристическа индустрия, обявиха от асоциацията преди седмица.

Постигнатата оценка от Airbnb от 47 млрд. долара е доста по-висока от април 2020 г., когато компанията набра дългово финансиране от 2 млрд. долара, за да може да премине през настоящата криза. Тогава Airbnb съкрати 1900 от своите служители и бе оценена на 18 млрд. долара.

Година по-рано оценката на компанията бе 31 млрд. долара.

Акциите на Airbnb ще започнат своята вторична търговия днес, като ще се листват под борсов код ABNB.

Листването на компанията идва само ден, след като друго перспективно дружество също набра 3.37 млрд. долара свеж ресурс. Книжата на DoorDash поскъпнаха вчера с 86% до 189.51 долара за брой, след като инвеститорите имаха възможност да закупят акции на 102 долара за брой. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg