Airbnb съди Ню Йорк заради "крайна и репресивна регулаторна схема"

846
Airbnb съди Ню Йорк заради

© Unsplash

В четвъртък Airbnb е подала иск срещу град Ню Йорк заради ограниченията върху краткосрочните наеми на жилища. Този правен спор противопоставя опасенията на компанията за възможностите ѝ да работи на един от своите ключови пазари и усилията на градската управа да се справи с жилищната криза, обяснява в свой материал CNN. 
 
Базираната в Сан Франциско технологична компания съди Ню Йорк заради Закона за регистрация на краткосрочните наеми - местна наредба, приета през 2022 г., която трябва да започне да се прилага от следващия месец. Законът изисква от домакините на жилища за краткосрочно отдаване под наем в града да се регистрират в кметството, да разкрият кой друг живее в имота им и да се съгласят да спазват различни градски регламенти. 
 
Ню Йорк е най-скъпият град за емигранти в светаКласацията е изготвена въз основа на критерии, отразяващи цените на ежедневни стоки и услуги, използвани от емигрантите


В съдебен иск, подаден в щатския съд в четвъртък, Airbnb заявява, че "крайната и репресивна регулаторна схема" действа като "фактическа забрана на краткосрочните наеми в Ню Йорк". Компанията също така твърди, че ограниченията на града за отдаване под наем чрез Airbnb са прекалено сложни. 

"За неспециалистите в Ню Йорк е почти невъзможно да удостоверят спазването и разбирането на лабиринта от сложни разпоредби в различните правни кодекси, регулиращи краткосрочните наеми", се казва в иска на Airbnb, който е съпътстван и от друг такъв, подаден от трима хазяи, използващи услугите на платформата.  
 
Искът е пореден пример за сблъсъка на Airbnb с длъжностни лица в град Ню Йорк и едноименния щат през последното десетилетие. Въпреки че компанията твърди, че услугата ѝ носи финансови придобивки за домакините и осигурява икономически ползи за общностите, критиците ѝ изразяват опасения, че услугата може да ограничи предлагането на жилища. 
 
Джона Алън, говорител на кметството на Ню Йорк, заявява, че целта на администрацията е да защити безопасността и жизнеността на общността, да запази постоянния жилищен фонд и да гарантира, че “нашият туристически сектор може да продължи да се възстановява и процъфтява". 
 
Флоренция иска да забрани наемите през Airbnb в историческия центърМестната власт планира да блокира сключване на нови договори за краткосрочно отдаване под наем


"Постоянно работихме с домакините и платформите, за да сме сигурни, че са наясно с изискванията съгласно закона, но ще разгледаме съдебния иск", казва Алън в изявление.  

Законът за регистрация на краткосрочните наеми, който е в центъра на съдебните дела, е приет от градския съвет миналата година и има за цел да облекчи кризата с достъпните жилища в Ню Йорк в момент, когато наемите продължават да растат. 
 
В доклад от миналия месец се посочва, че средната цена за наемане на апартамент в Манхатън през април е била 4 241 долара - това е 8% увеличение спрямо предходната година и нов рекорд.  
 
Друг доклад от април пък установява, че половината от домакинствата в Ню Йорк не могат да си позволят да живеят в самия град. 
 
 
 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg