Алесандра Астолфи: Експерти от 115 страни посетиха Ecomondo

776
Алесандра Астолфи: Експерти от 115 страни посетиха Ecomondo

През миналия месец в Италия се проведоха изложенията Ecomondo и Key Energy, посветени на кръговата икономика и развитието на сектора на възобновяемата енергия. В интервю за Profit.bg Алесандра Астолфи, бранд мениджър на организатора на двете топ събития Italian Exhibition Group (IEG), разказа малко повече за тях.

Наскоро приключи двадесет и второто издание на изложението Ecomondo. Бихте ли ни разказали как протече то? Каква беше посещаемостта и какво привлече най-голям интерес сред посетителите?

Ecomondo консолидира профила си като международно събитие, в което Italian Exhibition Group инвестира значителни средства. На този етап редица инициативи съпровождат компаниите на международния пазар.

Сред тях е Бизнес форумът за водата, енергията, отпадъците и мобилността на 2 декември в Кайро, докато на 22-24 март 2019 г. ще организираме Изложението за опазване на околната среда в Ченду, благодарение на придобиването, осъществено миналия септември по време на WCFI.

Това споразумение обещава представянето на нови продукти в Западен Китай. Междувременно в Сао Пауло организираме Ecomondo Бразилия на всеки две години.


В последното издание на събитието, иновациите, международните бизнес отношения и науката бяха от ключово значение за това, което министърът на околната среда на Италия Серджо Коста, който говори на церемонията по откриването, нарече “Голямото експо на кръговата икономика”. Ecomondo се утвърди като ключово важно събитие за всеки, който работи в сферата на прехода към зелена икономика.

Преход, който на нашите изложения се представлява от големи компании, консорциуми, центрове за проучвания и стартъп компании. Всичките те вече използват зелени концепции в икономическите си модели.

Закрихме тазгодишното изложение с ръст от 4% в броя на посетителите професионалисти, като за първи път участниците заеха цялата площ от 129 000 кв. м в изложбения център. Резултатите по отношение на международните гости, които съставляваха 10% от общия брой на посетителите, също са много положителни.

Изложението бе посетено от професионалисти от 115 страни - 70% от Европа, 9% от Средиземноморския басейн и сериозно участие от Китай и Руската федерация.

По време на изложението се проведоха редица международни конференции: за първи път в Италия, Ecomondo бе сцена на третото издание на European Nutrient Event - събитие от ключово значение за насочване на вниманието към проблемите и решенията, свързани с фосфора; ЕС, представен от Изпълнителна агенция за малките и средните предприятия, представи 38 проекта, финансирани от четири различни общностни програми; имаше семинари, насочени към възможностите за бизнес в Близкия изток, Северна Африка и Подсахарска Африка, с фокус по-конкретно върху инвестиционните възможности в Мароко, която реши да инвестира в завод за енергия от възобновяеми източници; на развитието на екологични професии в Канада също бе обърнато внимание. Първите два дни преминаха със страхотен успех за Общото събрание на Зелената икономика.

Европейската стратегия за пластмасовите отпадъци беше един от акцентите на изложението. Това е тема, която изключително много вълнува европейските граждани. С какво Екомондо допринесе за нея?

Целта е да се създаде нова стратегия, която да изкорени концепцията за „отпадъците“ и да се предприемат действия в трите елемента дизайн, производството и управление на края на живота. Всичко това се прави с цел опазване на околната среда и създаване на възможности за инвестиции, както и на нови работни места.

Бих искала да подчертая успеха на Ecomondo на проекта „Истории, свързани с кръговата икономика“, организиран от Ecomondo и Edizioni Ambiente в партньорство с кооператива Erica. На щанд с площ от 300 кв. м бяха демонстрирани 15 инициативи, свързани с кръгoвата икономика, представени от основни играчикато Versalis и Syndial (Eni Group), Enel, CONOU, проектът Demeto (химическо рециклиране на пластмаса), Ideal Service, 4 корпоративни истории от региона Емилия-Романя и пет стартъп компании част от Novamont.

Организирахме също така много популярен семинар на име „Как да приложим Европейската стратегия за пластмасовите отпадъци в кръгова икономика“ с целта да подкрепим стратегията, стартирана от Европейската комисия през февруари, по която вече има развитие с директивата от Брюксел за забрана на пластмасови сламки, клечки за уши и други пластмасови продукти за еднократна употреба.

Традиционната индустрия на пластмасата е поставена под натиск да подобри резултатите си, докато индустрията на биопластмасите има потенциала да увеличи пазарния си дял, който все още е много малък.

Носителят на светлината, или как светът ще се справи с фосфораВключен в списъка на жизненоважните суровини на ЕС, този незаменим за селското стопанство елемент може да се окаже опасен, ако се изхвърля неконтролируемо във водите


Друг важен семинар бе този за „Пластмаси за еднократна употреба и морски отпадъци в Средиземно море – проблеми и решения“. Тъй като е тясно свързан с въпроса с пластмасовите отпадъци, проблемът с морските отпадъци е близо до сърцето на Ecomondo и ние организирахме тази конференция за превенцията и управлението на морските отпадъци за трета поредна година в сътрудничество с Legambiente и Enea.

Броят на всичките тези инициативи, които имаха голяма посещаемост и бяха добре приети, е свидетелство за важността на тези въпроси за компаниите и професионалистите в сферата.

Всяка година в Европа се произвеждат 25.8 милиона тона пластмаса, докато пластмасовите отпадъци са 49 милиона тона: по-малко от 40% от тях се рециклират. На Ecomondo беше представен проектът eCircular, който е насочен към потенциалните мерки за драстично намаляване на въздействието на пластмасите върху околната среда. Разкажете ни повече за него.

Проектът eCircular бе обсъден на конференцията, която споменах по-горе: „Как да прилагаме Европейската стратегия за пластмасовите отпадъци в кръгова икономика“.

Проектът насърчава иновациите с цел ускоряване на преминаването към кръгова, неутрална по отношение на въглерода, икономика. Водещата институция е Университетът в Болоня, заедно с партньори като Институтът Вупертал (Германия), Лундския университет (Швеция), Леобенският университет (Австрия) и Ecomatters (Нидерландия).

Проектът разполага с ресурсите да спонсорира и финансира радикални иновации, свързани с дигиталните технологии, насочени към оптимизирането на цикъла на живот на пластмасовите продукти, като по този начин се намали създаването на отпадъци.

Програмата eCircular започва от настоящото положение и следва предвиденото в Европейската стратегия за пластмасовите отпадъци с цел намаляването на употребата на пластмасата като материал и създаването на пластмасови отпадъци.

12-ото издание на Key Energy също се проведе в Панаира в Римини. Разкажете ни повече за акцентите, които бяха поставени през тази година.

Тринадесет години след влизането в сила на Протокола от Киото и на фона на Парижкото споразумение за климата и зададената от Европейския парламент цел за преминаване към нисковъглеродна икономика до 2050 г., Key Energy е сило предизвикателно събитие в ролята си на панаир, посветен на енергията от възбновяеми източници.

В Италия постигането на заложените в Националната енергийна стратегия цели, които налагат използването на 57% електроенергия от възобновяеми източници до 2030 г., изисква производството на електричество от вятърни генератори да нарасне повече от два пъти, а употребата на фотоволтаици да се увеличи три пъти.

Особено голямото внимание, насочено към слънчевата енергия и съхранението й, доведе до създаването през 2017 г. на секциите Key Solar и Key Storage, с важната подкрепа на съответните асоциации (Federazione Anie Rinnovabili, Italia Solare). На Key Efficiency пък се демонстрират технологии, системи и решения за интелигентната употреба на ресурси, благодарение на приноса на ENEA.

Споразумението с ANEV, от друга страна, засили позициите на Key Wind, с участието на големи оператори и производители на технологии за вятърна енергия, както и на всички компании по веригата на доставките на вятърна енергия.

Какво можем да очакваме от Ecomondo и Key Energy през 2019 г.?

За мен е удоволствие да съобщя, че събитието ще се проведе в периода 5 - 8 ноември 2019 г. Изложението ще продължи да бъде домакин на представянето на най-иновативния фирмен опит, със семинари, на които ще се обсъждат възможности за разрастването на бизнеса в международен мащаб.

Има два макросектора, които ще бъдат представени, както по отношение на самото изложбено пространство, така и по отношение на съдържанието, което престижните научни комитети, оглавявани от Фабио Фава и Джани Силвестрини, разработва през идната година.

Преходът към кръгова икономика е все още в началото си и изисква популяризиране по цялата верига на доставките и до всички компании, а нашето изложение е най-добрата сцена за представянето на иновации и ноухау.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg