Алкомет - 40 години непрекъснато развитие и успех

3995
Алкомет - 40 години непрекъснато развитие и успех

Тази година Алкомет отбелязва 40 години от официалното откриване на завода. Точната дата е 28 ноември 1981 г. За своята 20=годишна история до 2000 година заводът променя няколко пъти наименованието си – „Завод за обработка на алуминий“, „Стопански комбинат за обработка на алуминий „Стамен Стаменов“ и „Алумина“ АД.
 
Приватизацията на акционерното дружество приключва през септември 1999г. В началото на 2000г. Общото събрание на дружеството приема промяна на наименованието – новото име е Алкомет АД. Пред новите собственици се открива възможност да реализират своята програма за развитие на фирмата. Днес „Алкомет“ е най-големият български производител на валцови и пресови алуминиеви продукти, завладял повече от 20% пазарен дял за домакинско фолио в цяла Европа, към днешна дата изнася успешно своите продукти и отвъд океана.
 
От приватизацията до днес са инвестирани 155 милиона евро в модернизиране на оборудването, в нови и иновативни технологии и устойчиви производствени процеси. Благодарение на най-мащабната инвестиционна програма до момента приключила през 2020г., компанията увеличава производствения капацитет до 100 000 тона годишно. В пресов цех е внедрена SMS 25 MN HybrEx® преса, а във валцов цех - ново поколение студено валцов стан SMS 6- high-cold-rolling mill.
 
Развитието продължава въпреки трудното и несигурно време. В началото на 2021 г. бе успешно въведен в експлоатация нов цех за механична обработка на профили. Инвестицията е на стойност 13.5 мил. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрически автомобили. Сключен е дългогодишен договор с известен немски производител, като в бъдеще компанията има амбицията да работи и с други производители от автомобилния сектор.

Алкомет се насочва към производството на автомобилни компонентиКомпанията очаква около 25% от нейното производство в следващите години да отива именно за този сектор, заяви директорът за връзки с инвеститорите на Алкомет Петър Станчев, който взе участие в 12-ото издание на форума Шумът на парите


Към днешна дата в компанията работят 1182 служители.

Денят на металурга (5 ноември) винаги е бил отбелязван празнично в Алкомет, заедно със служители, приятели и партньори, но за съжаление втора ра поредна година компанията не празнува, поради наложените Ковид ограничения.
 
Ръководството на Алкомет АД поздравява всички свои служители и колеги от металургичния отрасъл, пожелавайки им здраве, много лични и професионални успехи. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg