Алкомет със сертификат за инвестиция клас А

2552
Алкомет със сертификат за инвестиция клас А

Замeстник-министърът на икономиката Даниела Везиева връчи три сертификата за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на официална церемония в Министерство на икономиката днес.

Сертификати получиха проектите на „Алкомет“ АД, „Кроношпан България“ ЕООД и „Ветпром“ АД. Общият размер на предвидените с проектите инвестиции е 133.1 млн. лв., като се предвижда те да създадат над 200 работни места.

Зам.-министър Везиева посочи, че и трите проекта са в производството и предвиждат увеличение на производствения капацитет. Тя изтъкна като положителна тенденция това, че сертифицираните проекти предвиждат разширяването на съществуващата дейност на вече утвърдени български и международни компании в страната.


„Това е атестация за това, че България е добро място за инвестиции. Надявам се връчването на сертификатите да спомогне и за разширяване на експортната ориентация на дружествата“, допълни Везиева.

По думите на заместник–министърът на икономиката предприятията ще се възползват от насърчителни мерки, които включват съкратени срокове за административно обслужване по чл. 21 от ЗНИ, индивидуално административно обслужване, необходимо за осъществяване на инвестиционния проект и финансово подпомагане за обучение за придобиване на професионална квалификация на лица, включително на стажанти от висшите училища в страната, заели новите работни места.

„АЛКОМЕТ“АД получи сертификат за инвестиция клас А за проекта „Увеличение на производствения капацитет и повишаване на производствената ефективност“, който ще се реализира в община Шумен. Предметът на дейност на дружеството е производство на алуминиев прокат, валцови и пресови изделия от алуминий и алуминиеви сплави.

Дружеството е един от големите производители на алуминий на Балканите. Размерът на инвестицията възлиза на 69 000 000 лв., като периода на осъществяване на инвестиционния проект и като резултат от него ще бъдат открити 100 нови работни места.

Семих Батурай - член на Управителния съвет на "Алкомет“ АД, посочи, че проектът ще включва нова производствена линия и преса за алуминиеви профили. “С откриването на новите 100 работни места служителите ни ще станат над 1000“, допълни той.

Вторият проект, който получи сертификат, е на „Кроношпан България“ ЕООД, за проекта „Увеличаване на производствения капацитет на линия за производство на ПДЧ и изграждане на производство на МДФ“. Размерът на инвестицията, като обща стойност на материални и нематериални активи, за периода на инвестицията възлиза на 42 600 000 лв.

Инвестиционният проект на „ВЕТПРОМ“ АД „Производство на фармацевтични продукти за хуманитарна и ветеринарна медицина“ също получи сертификат клас „А“. Проектът ще се реализира в гр. Радомир, област Перник, а размерът на инвестицията, възлиза на 21 500 000 лв. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg