Алкомет се насочва към производството на автомобилни компоненти

4279
Алкомет се насочва към производството на автомобилни компоненти

Алкомет се насочва към производството на алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия.

Компанията очаква около 25% от нейното производство в следващите години да отива именно за този сектор. Това коментира директорът за връзки с инвеститорите на Алкомет АД Петър Станчев, който взе участие в 12-ото издание на форума Шумът на парите.

"Алуминият, според много анализатори, е металът на бъдещето. Той е изключително лек, подлага се на лесна обработка и е безкрайно рециклируем. Когато се рециклира, загубата е под 1% и се използва само 5% от енергията, необходима за производството на първичен алуминий", коментира Станчев.

Последната инвестиция на Алкомет е в два нови цеха - един за студено валцоване и един за механична обработка на профили. 


"Тези инвестиции ни дадоха основата и куража да се обърнем към пазара на автомобилни компоненти. Въпреки че в България все още няма компания, която да сглобява цели автомобили, има над 250 фирми, които произвеждат автомобилни компоненти.

Над 65 000 души работят в тази индустрия, която генерира около 10% от брутния вътрешен продукт на страната", коментира директорът за връзки с инвеститорите на Алкомет. 

По думите му бизнесът е много конкурентен и всеки производител се опитва да придаде максимален комфорт и сигурност на своите автомобили. Той каза, че след първоначалните контакти, осъществени от Алкомет, компанията е била подложена на подробни тестове и анализи от страна на нейните клиенти. Производството преминава през сериозна сертификационна програма.

"Нашият фокус и усилия през последните години са насочени към това да се превърнем в сигурен доставчик на алуминиеви компоненти. Автомобилната индустрия претърпява сериозна трансформация и със сигурност бъдещето е на електромобилите. Дръзките усилия на европейските страни за намаляване на въглеродните емисии само катализират този процес.

Теглото е много важен елемент от конструкцията на новите автомобили, а алуминият, бидейки много лек метал, се превръща в основен компонент във всички негови системи - ходовата част, каросерията, дори в акумулаторните батерии. Любопитен факт е, че в последния модел на Airbus над 60% от компонентите са алуминиеви", каза още Станчев.

Алкомет е създадена преди повече от 40 години, като първите строително-монтажни работи започват в началото на 70-те години на миналия век. Компанията е основана в Шумен, като основната логика е била да е близо до локацията на пристанище Варна, откъдето е идвала и основната суровина - алуминият.

В най-добрите си години заводът е произвеждал около 36 000 тона. Само пет години след приватизацията през 1999 г. това равнище беше достигнато. За последната година, след мащабните инвестиции, които бяха реализирани в производството за над 340 млн. лв., е налице удвояване на капацитета и продадени около 83 000 тона. Оборотът на компанията за 2020 г., въпреки COVID кризата, е 180 млн. евро.

За тази година Алкомет очаква производството да достигне 90 000 тона, а продажбите - между 220 и 230 млн. евро. 

Българският бизнес

Всичко по темата Шумът на парите 2021

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg