Amazon става на 25 години. Според Безос му остават още пет

2879
Amazon става на 25 години. Според Безос му остават още пет

© Instagram

Джеф Безос основава Amazon на 5 юли 1994 г. За 25 години компанията се превърна в истински доминант в редица сфери, превръщайки основателя си в най-богатия човек в света.

Но милиардерът има интересна гледна точка за бъдещето на Amazon. Поне три пъти в последните шест години, Безос споменава, че компанията му е обречена да загине.

Подобни признания от изпълнителен директор не са нещо обичайно в корпоративния свят, особено когато компанията е публична и се бори за доверието на инвеститорите.


Така или иначе, изглежда, че страхът от провала и говоренето за него отличава Безос от останалите предприемачи.

2013 г.: Безос посочва, че големите компании живеят само по „няколко десетилетия”

През 2013 г. той посочва през CBS, че големите компании не живеят безкрайно дълго. „Компаниите имат кратка продължителност на живота... и Amazon ще се срине някой ден”, казва той.

Попитан дали този факт го тревожи, Безос отвръща, че няма притеснения, тъй като това е „неизбежно”. „Компаниите идват и си отиват, а компаниите, които са най-лъскави и най-важни в дадена епоха, просто изчакайте няколко десетилетия и те ще са изчезнали”, посочва шефът на Amazon.

Той добавя, че се надява последният дъх на Amazon да дойде, след като самият той вече си е отишъл от този свят.

2017: Безос размишлява за „изтощително, болезнено понижение” в писмо до акционерите

Безос разсъждава за своята философия „Ден първи” в писмо до акционерите през 2017 г. В него милиардерът отговаря на въпрос какво би представлявал „Ден втори”, щом има „Ден първи”.

„Ден втори е стадий, след който идва несъстоятелност. След това идва изтощително, мъчително понижение. След това идва смъртта. И поради това винаги е Ден първи”, отговаря Безос.

Колко години живеят големите компании?Прав ли е Безос и има ли истина в думите му относно жизнения цикъл на големите компании?

„Установена компания може да бъде в състояние на Ден втори в продължение на десетилетия, но крайният резултат така или иначе ще настъпи”, добавя той.

2018: „Предвиждам, че един ден Amazon ще се провали”

Безос продължава да е убеден в неизбежната смърт на Amazon, сочи запис от среща със служители, разпространен от CNBC.

“Amazon не е прекалено голям, за да се провали... в действителност, предвиждам, че един ден Amazon ще се провали”, казва Безос в отговор на въпрос от служител, които повдига темата, че големи бизнеси изпадат в банкрут.

„Amazon ще банкрутира. Ако погледнете големите компании, тяхната продължителност на живот достига 30 плюс години, не 100 плюс години”, казва той.

По думите на милиардера, неговата работа е да отложи този момент колкото се може повече във времето.

Amazon навършва 25 години днес, като и остават още 5 години живот, ако разбира се, думите на Безос се сбъднат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg