10-милиарден хеджфонд се готви за криза като през 2008 г.

1794
10-милиарден хеджфонд се готви за криза като през 2008 г.

Хеджфондът Perry Capital, разполагащ с активи на стойност над 10 милиарда долара, който е базиран в Ню Йорк, се готви за дългова криза, подобна на тази през 2008 година.

Основан от Ричард Пери, бивш служител на Goldman Sachs, фондът е закупил кредит-дефолт суапове на стойност 1 млрд. долара, базирани на десет корпоративни облигации с инвестиционен рейтинг. Това съобщават от Wall Street Journal.

Облигациите с инвестиционен рейтинг са такива с рейтинг по-висок от BBB по скалата на рейтинговата агенция Standard & Poor's, или Baa3, и по-високи по скалата на Moody's. Този род облигации са смятани за едни от най-сигурните от пазарните участници.

Печалбата на Пери и управлявания от него инвестиционен фонд ще е налице, ако рейтингът на тези облигации бъде понижен.

„Смятам, че има някои много интересни примери, в които рейтинговите агенции са с година или две назад в инвестиционния рейтинг, даван на определени компании“, коментира Пери, цитиран от щатското финансово издание Business Insider.

„Налице са, разбира се, и добри възможности, за да се купят протекции при някои от тези компании, при които смятаме, че рано или късно ще настъпи кредитно събитие. Защото ако кредитно събитие, по подобие на 2008 година, настъпи, вече ще имате голяма къса позиция, която ще ви предпазва от спада на активите“, допълва още специалистът.

Пери отказва да назове имената на конкретни компании, чиито рейтинг според него е застрашен. Той спомена само, че тези компании ще бъдат застрашени от технологични промени.

„Ние формираме позиция от суапове, базирани на облигации с инвестиционен рейтинг, заети в бизнес с бързи технологични промени“, заявява Пери.

Пери използва името на BlackBerry като пример за падението на една технологична компания, която от доминираща в един момент се е превърнала в пълен пазарен аутсайдер.

„Най-вероятно всички от тук присъстващите са били привързани към своето BlackBerry в периоди като 1999, 2008, 2009 или 2010 година, но впоследствие са започнали да преминават към друг тип смартфон. Това е преходната точка, от която BlackBerry спри да расте и започва да губи позиции“, допълва още Пери.

Според Пери в момента акциите на много компании изглеждат евтини, но в крайна сметка те ще докажат, че са „стойностен капан“ за инвеститорите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg