Много интересни неща се случиха през отиващата си 2015 година. Ето и някои от тях в стойностно изражение, подбрани от финансовото издание Bloomberg.

Най-голямата по пазарна капитализация компания в света – Apple, достигна стойност от 775 милиарда долара - ниво, невиждано в историята.

Вижте още: Колко биха стрували днес 100 акции от I{PO-то на Apple?

Най-добре представящата се компания в широкия щатски индекс бе Netflix. Акциите на компанията, предоставяща видеосъдържание, поскъпнаха със 143%.

Продажбите на облигации с инвестиционен рейтинг достигнаха рекордните 1.31 милиарда долара за първи път в историята си.

Пазарът на високорискови облигации регистрира първата си загуба от 2008 година насам.

Обявените сделки по сливания и поглъщания преминаха психологическата граница от 4 трилиона долара. Мегасделките (над 10 милиарда долара) са рекорден брой при ниво от 56. В най-голямата сделка за годината, в размер на 183.7 милиарда долара, Pfizer купува Allegran.

Въпреки достигнатите рекорди от щатските индекси, набраните от IPO-та средства от щатски компании са най-малко от 2009 година насам – едва 29 милиарда долара.

Инвестициите на частните капиталови дружества са се повишили с 39%, до нова рекордна стойност от 109.7 милиарда долара.

Световните компании са съкратили повече работни места, от която и да е от годините от 2009 насам – 855 хиляди, като 268 от тях са в щатски бизнеси.

Само три щатски инвестиционни фонда с активи от 100 милиона долара, или повече, са донесли доход за инвеститорите си от над 25%. Това са Catalyst Macro Strategy (46%), Vanguard Institutional Short-Term Bond (41%) и ProFunds Internet UltraSector ProFund (30%).

Средната доходност на хеджфондовете е по-малка от 1%.

Дълговите книжа на Венецуела са най-рисковите в света, въз основа на инструментите за тяхното застраховане. Кредитните суапове за неплащане по дълга се търгуват при нива от 4 424 базисни пункта.

За сравнение вторите най-скъпи - на Пакистан, са при нива от 534 базисни пункта. Книжата на Германия са най-близки до това, което се определя като „безрискови“. Кредитните суапове се търгуват при 17 базисни пункта.

Някои милиардери станаха по-богати, други обедняха. Джеф Безос е добавил 29 милиарда към богатството си, или най-много в света. Той е следван от Армансио Ортега с добавени 13 милиарда долара и Марк Закърбърг с 11 милиарда долара.

На противоположния фронт с най-много се е стопило богатството на Карлос Слим – цели 19 милиарда долара. Богатството на Джим Уолтън е намаляло с 11 милиарда долара, а това на Уорън Бъфет с 10 милиарда долара.