3 164 M&A сделки сe сключиха в Източна Европа през 2010 г.

2800
3 164 M&A сделки сe сключиха в Източна Европа през 2010 г.

Броят на сделките по сливания и придобивания (M&A), сключени в Централна и Източна Европа през миналата година, се увеличава със 7.7% до 3 164, показват данните от DealWatch Emerging Europe M&A Report 2010. Регистрираният брой на транзакциите е под нивото от 2008-ма, когато са сключени 3 734 сделки. Общата стойност на сделките през 2010 г. е 142 млрд. евро, което е ръст от 50% в сравнение с 2009 година.

Брой и обща стойност на сделките в страните на ЦИЕ, ЮИЕ и ОНД


Производственият сектор е най-активният по брой сключени сделки, както и по общия размер на тяхната стойност през 2010 година. С компании от сектора са регистрирани 578 транзакции на обща стойност 34 млрд. евро.

На второ място е секторът Финанси и Застраховане с общ размер на сделките от приблизително 25 млрд. евро.

Най-засилена M&A активност в региона по брой и обща стойност на сделките се наблюдава в Русия. В страната са сключени 31.3% от общия брой транзакции и 57.8% от общия размер на сделките. Полша е на второ място с дял съответно от 18% и 14.8%. Украйна е трета по брой сделки с 13.3% от транзакциите. Турция е трета в класацията по съвкупна стойност на сделките с дял от 14.4%.

Дялове на страните в общия брой сделки в региона (2010)

Дялове на страните в общия размер на сделките в региона (2010)

 

Източник: DealWatch

Най-голямата сделка в региона на ЦИЕ, ЮИЕ и ОНД през 2010 г. е сливането на двата руски производителя на поташ - Силвинит и Уралкалий. Сделката е на стойност 5 млрд. евро и ще създаде втория най-голям играч в сектора на световния пазар. Втората по размер сделка е придобиването на Уралкалий от трима частни инвеститори за 4.4 млрд. евро. На трето място е сделката по закупуването на 24.9% в турската Garanti Bankasi за 4.1 млрд. евро от испанската банка BBVA.

M&A консултантите в региона са оптимистично настроени и очакват лек ръст в броя на сключени сделки през 2011 година. Въпреки че изгледите за развитие на отделните страни се различават, повечето консултанти се обединяват около мнението, че броят на сделките може да надмине нивата от преди кризата. Въпреки това, средният размер на сделките се очаква да намалее, пишат от DealWatch.

20-те най-големи сделки в страните на ЦИЕ, ЮИЕ и ОНД (2010)

Източник: DealWatch

България

Общият брой на M&A сделките в България през 2010 г. спада до най-ниското си ниво от 2007 насам. Само 84 транзакции са обявени или приключени през годината в сравнение с 89 през 2009 г. и 134 през 2008-ма.

Общият обявен размер на сделките се свива с 10% до 634 млн. евро през 2010. Основната причина за спада е нежеланието на собствениците да се разделят със своя бизнес на по-ниски цени. Слабата ликвидност на Българската фондова борса и решението на правителството да отложи за по-късен етап приватизацията на тютюневите и някои енергийни предприятия също допринесоха за свиването.

Най-много M&A сделки са сключени в производствения сектор (19), следван от сектора Финанси и Застраховане (10). Секторът Медии и развлечение заема първо място по размер на сделките, благодарение на придобиването на най-голямата частна телевизия bTV.

Закупуването на bTV от Central European Media Enterprises (CME) за 296 млн. евро е най-голямата сделка в България за 2010-та. Тя представлява почти половината от общия M&A пазар за годината.

Българските M&A консултанти очакват за тази година съживяване на пазара на сливания и придобивания най-вече благодарение на започналото разчистване на закъсали в кризата бизнеси, както и заради оптимизиране на процесиите в здравите компании. Те смятат, че въпреки цялостното охлаждане на инвеститорите към страните в ЦИЕ все още има купувачи, които се интересуват от български активи.

10-те най-големи сделки в България (2010)

Източник: DealWatch; *Изчислената стойност е базирана на общия размер на сделката 72 млн. евро за двете компании, като в тази сума влиза и 14.5 млн. евро, които собствениците на дружествата ще получат при постигане на определени цели.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg