94% от българите не биха вложили пари в ценни книжа

1785
94% от българите не биха вложили пари в ценни книжа

Едва 6% от пълнолетните българи биха вложили парите си в акции и ценни книжа, а други 0.3 на сто са взели решение да инвестират на фондовата борса. Това сочи проучване за добрите практики и проблемните области на корпоративното управление у нас на Института за икономически изследвания на БАН.

Проучването е направено в рамките на проект: „Утвърждаване на стандартите за добро корпоративно управление в българската индустрия" и се финансира от Фонд „Научни изследвания". Според него, половината от хората у нас не биха си купили акции, дори и да имат пари.

Причината за отказ да се инвестира на фондовата борса е, че закупуването на акции или други ценни книжа се възприема като рискова дейност с неясен успех, посочи доц. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания на БАН. Освен, че материята е непозната, чужда и неразбираема за нас, хората твърдо вярват, че масовата приватизация в началото на 90-те години на миналия век е била опорочена, добави той.


Според анкетираните 2000 пълнолетни българи тя е извършена непрозрачно и непочтено, като е довела единствено до забогатяването на тънка прослойка от близки хора до властта, а не за икономическото развитие на страната. Мнението е широко застъпено и категорично, защото 91% от притежавалите и 88% от притежаващите акции в момента са ги придобили именно чрез масовата приватизация, сочи изследването.

Независимо, че един от всеки десет българи е притежавал някога акции от български предприятия, в момента собствениците на ценни книжа у нас са едва 2% от населението. 58% изобщо не знаят дали имат акции, а други 23% нямат представа за това.

Традиционно българинът не приема високи рискови ходове, подчертаха икономистите на БАН. Според тях основната нагласа е за инвестиции в ниско доходни, но сигурни инструменти като покупка на недвижимо имущество, спестовен влог в банка, образование или застраховка.

Другата причина за ниското доверие към закупуването на акции може да се търси в тяхната доходност. Близо две трети от хората, притежавали някога или сега акции от български предприятия, не са получавали дивидент от тях, става ясно от изследването. Едва 6 на сто декларират, че имат доход от тази инвестиция всяка година.

Високо образованите българи, младите и хората, които живеят в големите градове, са по-склонни да инвестират парите си както в недвижими имоти и влогове в банки, така и в акции и ценни книжа, обясниха авторите на изследването. Като водещо условие за вземане на решение за покупка на финансови инструменти, се сочи печалбата, която те ще донесат. Управлението или собствеността на борсата са неща, които вълнуват изключително тесен кръг от хора, става ясно още от изследването.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

страховете им са основателни
# 0
12:06 | 9 June 2011
и точно за това българите инвестират в имоти - имотът може и да понесе временни спадове,но е нещо реално докато акциите...........твърди са и не стават за тоалетна хартия ;)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg