Акции на деня - Девин и Булгартабак-холдинг

1223
Акции на деня - Девин и Булгартабак-холдинг

Родните индекси устояха на негативния тренд на щатските и азиатските пазари вчера и днес, може би до голяма степен подкрепени от положителното настроение на европейските пазари.

Индексът на сините чипове - SOFIX завърши дори на положителна територия, макар и с минимален ръст от 0.06%, докато широкият BG40 изгуби 0.2%.

При относително висок търгуван обем на борсата от 1.28 млн. лв., в сравнение с предходните дни, впечатление направиха сделките при две компании - Булгартабак-холдинг и Девин. И при двете дружества имаше относително голям обем новини през този месец.

Акциите на тютюневия холдинг не промениха цената си спрямо вчерашните нива на търговия, като собственика си смени относително голям обем от 12 000 акции при цена от 21 лв.

Очаква се процедурата по приватизация на холдинга да започне в първото тримесечие на 2010 г., обяви по-рано министърът икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В началото на месеца стана ясно, че на предстоящото събрание на холдинга се предвижда още и приемане на решението за разпределяне на допълнителна вноска - дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията, направени за фонд „Резервен".

Книжата на Девин също се търгуваха с без изменение спрямо вчерашните си нива. По позицията се изтъргуваха близо 24 000 книжа при ниво от 3.1 лв. за брой.

Вчера стана ясно, че Адвент Интернешънъл, световен фонд за финансиране чрез дялово участие е придобил приблизително 79% от акциите на Девин АД от Соравия Груп Австрия и определени индивидуални акционери на цена 3.06 лв. за акция.

Тази транзакция оценява Девин на обща стойност на предприятието от 40 млн. евро. Изпълнителните директори на бутилиращата компания ще запазят своя дял акции, възлизащ на 6.7 %, информират от публичното дружество.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg