Акциите на фонда на Бъфет могат да поскъпнат с 90 000 долара?

2027
Акциите на фонда на Бъфет могат да поскъпнат с 90 000 долара?

Акциите на управлявания от Бъфет фонд - Berkshire Hathaway, загубиха 12% от стойността си през изминалата година, в условията на почти нулево изменение за широкия индекс S&P 500. Дали обаче моментът е добър - инвеститорите отново да се доверят на способностите на Бъфет.

Отговорът е „да“, според Уитни Тилсън, основател и управляващ партньор в Kase Capital.

Вижте още: 13 нови цитата от Уорън Бъфет


В годишното писмо към акционерите, публикувано през изминалия месец, Уорън Бъфет наблегна на това, че въпреки спада в акциите на фонда му, счетоводната им стойност се е повишила с 6.4%, което е превишило ръста на широкия индекс.

Ръст в счетоводната стойност от нови 6% през следващите дванадесет месеца може да инициира поскъпване на книжата на Berkshire до 308 000 долара, смята Уитни Тилсън. За сравнение, вчера те приключиха при ниво от 215 060 долара. Казано по друг начин, специалистът прогнозира ръст от близо 90 000 долара, или 43% в книжата на фонда.

Тилсън очаква по-нататъшен добър ръст в печалбата на инвестиционния холдинг, както и нови сделки по сливания и поглъщания. Това прави акциите на Berkshire добра инвестиционна алтернатива, според анализатора.

“Няма само един катализатор. Не е като да очаквам да бият неофициалните очаквания на анализаторите през следващото тримесечие, защото няма такива“, коментира Тилсън, който е инвеститор във фонда на Бъфет през последните 20 години.

Инвеститорът традиционно купува акциите на фонда, когато те са близо до долната част на ценовия си рейндж, или се търгуват с дисконт спрямо справедливата си стойност. А справедливата им стойност в момента е при ниво от 283 000 долара.

Или казано по друг начин, налице е сериозен дисконт в цената им в момента спрямо справедливата им цена.

„В свят, в който няма много сигурност, евтините активи, особено след ръст на пазара през последните няколко месеца, са добра възможност за консервативните инвеститори“, коментира Тилсън.

През септември 2011 година Berkshire обяви програма за обратно изкупуване на акциите си без краен срок и ограничение. Бъфет нееднократно е подчертавал, че акциите на фонда му са добър актив за обратно изкупуване, когато се търгуват под справедливата си стойност.

Berkshire разполага с 61.2 милиарда долара кеш и 26 милиарда долара в облигации. Дори и след одобрението на покупката на Precision Castparts за 32 милиарда долара, фондът ще разполага с 55 милиарда долара бързо ликвидни средства, както и 15.4 милиарда долара под формата на нов кеш, генериран през изминалата година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg