Акция на деня – Еврохолд България

1816
Акция на деня – Еврохолд България

Индексите продължават с възходящото си движение, като SOFIX добави нови 1.4% към стойността си и вече е на 20-ина от заветните 500 пункта.

Силно повишение при значителен изтъргуван обем отбелязаха акциите на Еврохолд, поскъпнали с 5.2% до ниво от 1.45 лв. и обем от над 65 хил. броя.

Причината за силния ръст при застрахователния холдинг бе новината за влизането й в състава на индекса SOFIX.

Съветът на директорите на Българска фондова борса реши да извади от базата на индекса Топливо и Евроинс и да добави на тяхно място Еврохолд България и Трейс Груп Холд, информираха от БФБ вчера. Промяната влиза в сила от 23 септември, сряда.

Ръководството на борсата занижи и условията за участие на публична компания в SOFIX.

Така например минималното изискване за пазарна капитализация от 50 млн. лв., се коригира на 25 млн. лв., а реализираният оборот през последната една година се намалява от поне 5 млн. лв. на 2.5 млн. лв.

Консолидираните приходи на Еврохолд България за полугодието на 2009 г. са в размер на 197 млн. лв. спрямо 170 млн. лв. за предходния период на 2008 г., информираха от компанията за Profit.bg.

Реализираният ръст е в размер на 15.9%. Сравнението е направено след елиминиране на еднократния ефект от 39 млн. лв. от извършения през предходния отчетен период апорт на акции на Евроинс Румъния в капитала на Евроинс Иншурънс Груп.

5.4 млн. лв. загуба е консолидираният финансов резултат на Еврохолд България АД за второ тримесечие на 2009 г.

Акциите на застрахователния холдинг не са сред най-добре представящите се книжа на БФБ на фона на ръста на борсата през последните месеци.

За последния месец те са поскъпнали с едва 14%, докато за последните три месеца ръста им е едва 6.15%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg