Ал. Маджиров: Интересът се прехвърли към по-рискови фондове

2653
Ал. Маджиров: Интересът се прехвърли към по-рискови фондове

За това какво се случва около българските колективни инвестиционни схеми, какви са очакванията за развитие на сектора, какво търсеха преди година и какво търсят днес инвестиращите във фондове, разговаряме с Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт.

Г-н Маджиров, свършиха ли тежките дни за фондовата индустрия у нас на фона на съживяването на капиталовите пазари и по-конкретно на БФБ-София, както и на фона на успокояване на лихвите по депозитите?

Искрено се надяваме най-тежките дни да са зад гърба ни. Съотношението на управлявани от взаимните фондове активи, спрямо депозитната база в България е сред най-ниското в Европа. Това показва значителен потенциал за позитивно развитие на индустрията.

Основните компании от бизнеса се опитваме да наложим през последните две години инвестирането във взаимни фондове като спестовен продукт, а не като средство за спекулация. За това говори и навлизането на значителен брой продукти, обвързани с банкови депозити, дори и с преференциални условия по кредити с инвестиция във взаимен фонд.

Очакваме тази тенденция да се задълбочи и инвестирането във взаимен фонд да не се смята за екзотика, а да стане задължителна част от спестяванията на гражданите.

Така например от началото на февруари предлагаме нов продукт, който се нарича Систематичен инвестиционен план. Той позволява на клиентите ни да инвестират и спестяват в нашите фондове с малки месечни вноски и се радва на значителен интерес.

Видно е, че повечето по-рискови фондове изпъкват с реализираната си доходност от началото на годината, а една не малка част от българските колективни инвестиционни схеми реализират и една добра положителна доходност на годишна база. В тази група попада и ОББ Асет Мениджмънт. На какво заложихте, за да постигнете тези резултати?

Към края на февруари ОББ Премиум Акции има постигната доходност от близо 20% на годишна база при ръст на SOFIX от едва близо 5%. Тези добри резултати се дължат основно на това че насочихме инвестициите си към експортноориентрани компании и такива зависещи поскъпването на борсово търгуваните стоки.

Именно тези дружества показаха най-добри финансови резултати, в резултат на възстановяването на западните икономики и това бе отчетено в цените им на борсата. Родната икономика също показва, макар и плахи, сигнали за излизане от кризата, надяваме се през тази година да сa по-осезаеми.

Кои класове активи и сектори на икономиката смятате, че са с потенциал за поскъпване, на фона на напрежението на международната сцена, завишените инфлационни очаквания и притеснения за икономическото развитие?

Не очаквам събитията в арабския свят да имат бързо разрешение. Определено ефектът от това пада върху цената на петрола, което от своя страна ще оказва негативен ефект върху икономиката и инфлацията в страната.

Печеливш от сътресенията в арабския свят ще е туристическия бизнес и летните курорти, като ще наблюдаваме засилено търсена на почивки в България спрямо традиционни туристически дестинации като Египет и Тунис.

Очаквам дружествата, които разчитат на експорт да продължат да показват добри резултати. Аграрният сектор също смятаме, че ще е сред печелившите тази година. Има и някои фондове, инвестиращи в недвижими имоти, които притежават интересни имоти, въпреки че секторът не е излязъл от кризата.

Компаниите, които разчитат на вътрешно потребление, ще продължат да изпитват затруднения. Естествено най-сериозен проблем остава задлъжнялостта на компаниите и обслужването на кредити.

Активите под управление на взаимните фондове също растат - до колко това се дължи на преоценка на портфейлите и каква част на нови записвания? Какво сочат вашите анализи ?

При консервативните фондове ръстът на активите се дължи основно на ново привлечени средства. При високо рисковите фондове отчитаме повишение на привлечените средства, но и голяма част от ръста се дължи на позитивна преоценка на активите.

Какво търсеха клиентите ви преди година и какво търсят сега, когато инвестират средства във фондовете ви? Кое е определящо за избора на фонд?

До преди една година основният критерий при избора на инвестиции бе сигурността. Депозитите предоставяха лихви от порядъка на 9-10%, респективно по-висок интерес имаше към нискорисковите фондове.

През последните няколко месеца наблюдаваме рязък спад на лихвите по депозитите и отчитаме промяна на сантимента на инвеститорите и насочването им към по-рискови инструменти и фондове, инвестиращи в акции. Тенденция, която очакваме да продължи през следващата година.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vasko da Gama (от село Рупча)
# 0
12:03 | 11 March 2011
Киро, освен, че си очевидно неграмотен, циничен и прост като цяло, показваш и завидна доза злоба. Инвеститорите на това УД (в т.ч. и аз) са (сме) очевидно хепи с постигнатата от "варненския ...." доходност . Да не би изказването ти да е свързано с наскоро върнати лицензи?
kIRO QPONECA
# 1
11:03 | 11 March 2011
ABE TOZI VARNENSKI ... KAKVO SE IZKAZVA...TE TEZI NQMAT EDIN INVESTITOR* *Коментарът бе коригиран, заради нецензурни думи
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg