Ал. Николов: SOFIX към 600/650 в следващите месеци

1511
Ал. Николов: SOFIX към 600/650 в следващите месеци

„Много малко неща се случиха на българския фондов пазар през последните месеци и индексът SOFIX сега е на нивата от края на 2009 г. при това при съвсем минимални дневни или седмични колебания. Въпреки че почти нищо не се е променило на пазара, в анализа ми настъпиха някои промени, макар те да не водят до промяна на очакванията ми за 2010 и 2011 г.", сочи анализ на Александър Николов, портфейлен мениджър в УД Карол Капитал Мениджмънт, публикуван днес.

Основната промяна е свързана с факта, че спадът и консолидацията, която е в сила от върха от септември 2009 г. вече е твърде продължителна, за да бъде приемана за движение от същия порядък като преди това ръстовете от март до май и от август до септември и спада от май до юли 2009 г., посочва експертът.

Много по-логично сега изглежда цялото движение от върха от септември 2009 г. да е от същия порядък като цялото предишно поскъпване от март 2009 г. до септември 2009 г. Тази логика е отразена на графиката, където ръстът от март до септември 2009 г. е означен като вълна А, а спадът след това като вълна B, допълва Николов.

„Тази промяна в структурата не води до никакви промени за очакванията ми за следващите месеци: рано или късно през 2010 г. би следвало да започне силно възходящо движение, което да премести цените към 600/650", посочва Александър Николов.

Средносрочната цел от 910 пункта също остава в сила и тя би трябвало да бъде постигната през 2011 г., след което ще имаме нов низходящ пазар, допълва той.

В по-краткосрочен аспект, спадът от върха от септември 2009 г. не изглежда завършен, което предполага по-нататъшно движение настрани с лек низходящ натиск през следващите 1-2 месеца. Неблагоприятен факт за SOFIX е и това, че цените му са твърдо под 100-дневната плъзгаща се средна, която вече сочи надолу, което потвърждава, че мини-мечият пазар, който започна от септември 2009 г. е в сила и спад към 390/60 не може да се изключи през следващите месеци.

Нагоре, сигнал, че вълна В вече е завършила, ще имаме при поскъпване на SOFIX над 460/65. Когато вълна С започне, много акции на БФБ е вероятно да поскъпнат силно за кратко време, но други ще продължат да се търгуват настрани или с низходящ натиск, според Николов.

„Движението нагоре (когато и да започне) ще бъде силно селективно: цените на силните акции ще се умножат два или три пъти, но други водещи акции ще останат под натиск от продажби. Този характер на вълна С ще изисква добри умения от всички инвеститори на БФБ в селекцията на акции за техния портфейл, тъй като пазарът ще е далече от състоянието си през 2007 г. когато "всичко качваше", завършва анализът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg