Ал. Пеев: Инфлацията и лихвите правят акциите атрактивни

1662
Ал. Пеев: Инфлацията и лихвите правят акциите атрактивни

„Към момента инвестирането в ценни книжа на чуждите пазари се оказва по-добрата алтернатива, отколкото инвестирането на българския пазар поради факта, че по-високата ефективност на пазарите там преодопределя по-точното прогнозиране на движения, а инкорпорирането на новините в стойността на книжата става по нормалния начин", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър в Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

„И въпреки че до преди няколко години пенсионните фондове бяха критикувани за това как управляват парите си, според последните данни ясно се вижда, че са оценили ефективността, увеличавайки участието си на чуждите пазари", посочи още експертът. „Това обаче не означава, че акциите на БФБ не са атрактивни, дори напротив, атрактивността им е сред най-високите дори в Централна и Източна Европа, но правилната им оценка вече е въпрос на кратък период от време, защото покрай продажбата на борсата и дялове на енергийните дружества, чуждите инвеститори ще си направят сами анализите и оценките".

За две-три години ясно се забелязва страхливостта на инвестиционните посредници да публикуват справедливи стойности на акциите от основните индекси, защото много добре знаят, че те ще се различават значително от пазарните нива, посочи още Пеев.

Това, за един претендиращ пазар, е недопостимо, един инвестиционен посредник си има своя sell-side сегмент, който едва се осъществява, мята портфолио мениджърът.

Последните данни за инфлацията в България, както и очакванията за по-висока такава и намаляващите лихви по депозитите правят атрактивността на българските акции още по-силна.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Нова елегантност при външните врати от Hörmann

Вратата ThermoPlan Hybrid се отличава със съосна визия на платното...