Ал. Пеев: На пазара има компании с потенциал за растеж

1858
Ал. Пеев: На пазара има компании с потенциал за растеж

„След няколко дни на спад на чуждите пазари, поради отслабване на икономиката на САЩ, днес очакванията са ми за оптимистични настроения, както навън, така и на БФБ - София", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър в Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg. „Опасенията за по-дълбока рецесия тегнат по международните пазари и подобни настроения не подминават и нашия пазар. Ако при тези опасения липсва спекулативност, то сам по себе си, страхът за повторна рецесия няма да доведе до такава".

Днес отново на БФБ ще видим признаците на един неефективен пазар, смята Пеев. Според него на първо място положителните финансови отчети отдавна са спрели да се отразяват в цените на акциите, обемите са изключително ниски, а интересен факт е как в същото време се правят технически анализи на SOFIX при условие, че си търгуват по между си Том и Джери.

„Не е сериозно да се прави технически анализ докато не минат поне 20 години и пазарът е с обемите от 2007 г.", смята още портфолио мениджърът.

На второ място, посочи той, справедливите стойности на относително ликвидните компании са далече от пазарните.

„Не бива да забравяме, че тези пазарни цени останаха порутени 2008 г. след излизането на институционалните български и чужди инвеститори. Положителното е, че има позиции, където чужди и особено гръцки инвеститори са напълно излезли, а цените на тези акции са доста евтини", смята експертът.

„Интересно е да се забележи, че най - ликвидните компании се движат в еднакъв процентов рейндж от началото на 2009 г., като инвеститорите взимат инвестиционни решения единствено на база коя ликвидна акция е скочила от дъното си, или е под върха си от 2009 г., или се гледа процент от емисионната цена и ако някоя изостане от тези сметки тя бързо наваксва тези елементарни съотношения", допълни още Александър Пеев.

Според него обаче не се взимат важните сметки под внимание. „Всеки може да сметне, че ако примерно дадена банка търгувана на БФБ - София фалира, той ще вземе повече от ликвидационната й стойност, отколкото това, което е платил. Банките работят на печалба през 2010 г. и това не се отразява в пазарните им цени, не се отразяват завишените печалби от такси и т.н. Несъмнено лошите кредити се увеличават, но в крайна сметка в предвид обезпеченията, които банките изискваха, от 16% лоши кредити, те ще си приберат 95% от тях", допълни още той.

Силно подценени и потенциал за растеж имат всички външнотърговки компании и холдинги поради стабилизиране на икономиките на основните чужди външнотърговски контрагенти. Отскачането на цената на зърното допълнително дава хляб за значителен ръст при маржа на зърнените холдинги при условие, че в България пшеницата е събрана на 95%, заключи още Пеев.

Българският капиталов пазар не получи подкрепа и в сряда, а индексите на БФБ записаха поредното си понижение - SOFIX (-0.42%, 383.48 пункта), BG 40 (-0.15%, 109.34 пункта) и BG TR30 (-0.12%, 290.07 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 575 хил. лв., като от пазара на компенсаторни инструменти се дължаха 25 743 лв. През деня се търгуваха акции от 53 емисии. Повишение в цената имаше при 12 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets one year after the crisis
# 0
08:09 | 10 September 2010
На българския капиталов пазар акциите на всички публични дружества са с огромен потенциал за растеж. Просто защото на фондовата борса се търгуват най-добрите, най-рентабилните и най-ликвидните български компании. Поздрави за г-н А. Пеев за неговия анализ, както и за коментара му по отношение на банките и евентуалните им фалити или изпадания в ликвидация. Успешен ден за екипа на Профит.Бг.
trader
# 1
10:08 | 26 August 2010
защо ли си мисля че има рискове , които тоя юноша подценява доста безотговорно.на всичкото отгоре управлява парите на хиляди хора.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg