Ал. Пеев: Радостно е, че пазарът се движи от спекулантите

3304
Ал. Пеев: Радостно е, че пазарът се движи от спекулантите

„През последните две години винаги съм бил оптимист по отношение на родния ни капиталов пазар. Преди дръзките спадове на акциите ни, икономиката ни беше набрала мощ за растеж и той беше възпрян единствено от световната икономическа криза. Въпреки многобройните изказвания и негативни очаквания на анализаторите, сценарии за масови фалити на холдинги и банки не се случиха (за разлика от другите страни), особено на БФБ, където за мен са представени "най - оправните" български компании", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър, Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

Според експерта драстичните спадове на акциите на БФБ се дължаха най-вече на оттеглянето на чуждите инвеститори и липсата на ликвидност.

„В тази връзка не бива да забравяме как за няколко дни, за един месец борсови цени на акции се срутваха примерно от цена 5.50 лв. на 3 лв. и за друг кратък период от един месец за същата позиция - от 3 лв. на 0.90 лв, което са спадове от 45.45% и 70% съответно", посочи още Пеев. „Обаче ако трябва да смятаме в обратната посока това биха били за един месец ръстове от 83.33% и 233.33%, а целият ръст би бил ръст от 511.11% за шест - осем месеца".


Това че дадена акция е направила доходност от 50-80% за кратко време, 300-400% за една година не бива да притеснява никого, когато пазарните цени на акциите са далече от справедливите си стойности, а за това всеки може да провери в международните финансови източници като Блумбърг на колко оценяват чуждите анализатори чрез своите анализи справедливите стойности на най-ликвидните ни компании, след като българските посредници не публикуват на колко оценяват тези компании, каза Александър Пеев.

„Корекция на пазарна цена и консолидиране на тази цена е редно да се случи при един ефективен капиталов пазар само, когато при дадена корпоративна новина или икономическо събитие цената на акция се раздвижи за определен период от време в едната или другата посока и само, когато тази пазарна цена се отклони значително от новата справедлива цена (която вече въплъщава новата информация), тогава се случва една нормална корекция", обясни Пеев. „В тази връзка подобни тълкувания коя позиция колко много е направила и изрази като "здравословна корекция", "балони" при един изостанал пазар не са сериозни".

Това, което радва Александър Пеев най-много в последните дни е, че пазарът се движи от дребните инвеститори и спекуланти и така се получава, че те оценяват многократно по-добре коя акция колко струва от професионалните играчи.

„Последните по-скоро чакат с нетърпение да върне цената на дадена позиция, за да влезнат, но това трудно ще се случва, а през това време спекулантите ще печелят "здравословно". Трудно ще се случва, защото първо на тези ниски нива, които съм казвал, че се виждат един път на 80 години, продавачи трудно ще се намират", бе критичен експертът.

Освен това инвестиционните фондове и най-вече паричните фондове са пълни с кеш, който кеш повечето дребни инвеститори са заложили там докато отмине кризата.

Нека всеки да погледне на колко милиона възлиза този кеш от най-големите инвестиционни фондове и си направи сметката къде реално те биха инвестирали - на нарасналите чужди капиталови пазари или на изостаналите пазари като нашия. В добавка към това Александър Пеев подчерта намаляването на лихвите по депозитите и едва ли един фонд мениджър ще предпочете да инвестира в депозитни средства 80% от активите при едни намаляващи лихвени проценти.

Индексът SOFIX записа вчера първото си понижение, след седем последователни дни на растеж. Понижението на индекса в четвъртък бе от 0.59%, до 448.90 пункта. Да припомним, че SOFIX затвори над 450 пункта в сряда - 451.56 пункта, за първи път от 4 декември 2009 г.

Понижение за деня отчетоха BG 40 (-1.06%, 133.03 пункта) и BG TR30 (-0.76%, 362.96 пункта). В обратна посока отново бе BG REIT (+0.95%, 49.13 пункта).

Общият оборот на регулиран пазар надвиши в четвъртък 3 млн. лв. От тях 1.31 млн. лв. се дължаха на прехвърлените по номинал 665 облигации на ХипоКредит. През деня се търгуваха 75 емисии акции. Повишение в цената имаше при 24 от книжата, а други 7 останаха без промяна.

На извънрегулиран пазар се прехвърлиха близо 2% от капитала на Монбат - 750 000 книжа, срещу 3 млн. лв. (4.001 лв. за лот), както и други 500 000 акции на Енемона за 1 млн. лв. общо.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мале
# 0
16:02 | 21 February 2011
едвам имам търпение да изчета глупостите написани в статията от поредният слабоумен малоумник : -прогнозите за фалити на банки и пр. не са се сбъднали защото цените на имотите още не са коригирани . Кога ще се коригират -Отговор средносрочно 3 -до 5 години ще има изпепелени стотици некадърници заложили на имотният балон. Относно измислената ви борса :по голяма цигания и простотия от софикс няма Сега чак установили че индекса е манипулиран от зурнени храни ? очаквам всеки инвеститор с индивидуален иск за размера на потенциалните и реалните му загуби с иск срещу бфб за некадърност и безхаберие конспирация и манипулиране на пазара За незасегнатите стойте далеч от лайната в които плува БФБ Инвестиционните фондове -пълна боза Много загуби и некадърно управление Сигурна инвестиция са единствено суровини материали и храни както и кеш пари
Титан
# 1
21:02 | 19 February 2011
Профит, имам молба, може ли този "познаващ" младеж, дето много ги разбира нещата, да каже с кои акции фонда му е направил 0.4% доходност от началото на 2011? Да не би с Холдинг Сила, Асенова крепост, Велграф, Галата и други подобни компании?
zlob
# 2
17:02 | 18 February 2011
може да е заради висока преоценка от 31 декември , всичко може. Разбира си младежа!
Браво
# 3
16:02 | 18 February 2011
Браво на Сашо Пеев. Затова и фонда му Съгласие профит е с феноменалната доходност от 0.4% от началото на годината при 20% ръст на бенчмарка му за същия период. Евалла на момчето.
наблюдател
# 4
14:02 | 18 February 2011
Пеев е прав, а това че на някои не му харесва и го избива на лични нападки, просто за пореден път показва изключително ниското ниво на инвестиционната общност
Blust_bake
# 5
13:02 | 18 February 2011
даммммм, всичко си е точно така.....сега пазарите навън падат обаче при нас се сетиха да купуват, сигурно разчитат на корекции пичовете
Brat Mustang
# 6
13:02 | 18 February 2011
Пеев го принавам за един от най - добрите анализатори, но явно настъпва нечии интереси. злобата в бг се проявява веднага като гледам...яд ги накои, че не са напълнили портфейлите и си избиват злобата в пълна сила.......като не могат да си възстановат загубите сега си пишат в чатовете, явно нямат работа и не знаят как да се управят в живота. Евала на човека!!
Непостоянен
# 7
11:02 | 18 February 2011
Ха-ха-ха, пеев, певв, на кого се възхищаваш? Сам на себе си ли! С колко различни ника и регистрации ще се самопохвалиш още?! Не помниш ли от колко места те изгониха??? Или, че виждаше софикс на 650 пункта до края на 2009 ? Или, когато всички познаваха, че ще продължим надолу, ти се изцепваше "нагорее".... Достатъчно е само да се попрочете какви си ги съчинявал последните 2 години. А да не говорим какво е мнението за теб сред всичките ти колеги - малко, комплексирано човеченце, жадно за евтина слава и изключително злобно интригантче. Най-доброто олицетворение за теб е "Пази Боже сляпо да прогледа!". За да не се разтрепериш много ще те успокоя - ДА, наистина ни чака тренд нагоре, но от сега нататък, а не от 2009, както ти се искаше наполеончо!
добре казано
# 8
11:02 | 18 February 2011
Онази история с това, че фондовете "продавали набалончени акции" беше доста нелепа. И после ще чакат да паднат за да си ги вземат отново ли!? Пеев го е казал точно.
Lady Gaga
# 9
11:02 | 18 February 2011
Titan!
EMO
# 10
10:02 | 18 February 2011
Браво .
ra4eto
# 11
10:02 | 18 February 2011
Браво!!!
постоянен
# 12
10:02 | 18 February 2011
Да наистина момчето казва самата истина. Нека се замислим какво е останало в портфеклите на фондовете след кризата - само това което не можаха да продадат по време на спада. И сега се получава това,което се случваше 2007, каквото и да си купиш все си на печалба. А това се случва, защото фалирали дружества се побутват от фондовите професионалисти. Юнаци това е до време. Ще гоните софикса още малко, после ще почнете да си продавате един на друг боклуците, точно както по време на резките спадове изсипвахте по позициите на своите обичани колеги
BBa
# 13
10:02 | 18 February 2011
Този как се е осмелил да каже истината не знам, чест му прави, не както предишните двама да се излагат така.
DOn pazar
# 14
10:02 | 18 February 2011
Човекът винаги е казвал истината и така трябва!
don balon
# 15
10:02 | 18 February 2011
Браво Сашко! Един анализатор да каже истината за пазара:))
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg