Ал. Пеев: С внимание към добивните и суровинни компании

2157
Ал. Пеев: С внимание към добивните и суровинни компании

"Инвеститорите на родния ни капиталов пазар остават през последните сесии в изчаквателна позиция за това накъде ще поемат чуждите пазари, предвид последните световни новини и като че ли това е единственият начин за взимане на инвестиционни решения в момента", коментира Александър Пеев, портфолио мениджър в Съгласие Асет Мениджмънт, за Profit.bg.

„Ако до няколко месеца задлъжнялостта бе основен критерии за оценка на компании на БФБ- София, то сега трябва да се обърне изключително голямо внимание върху сектора Суровини предвид резките движения на цените им", добави експертът. „Световната конюнктура по отношение на цените на суровините, храните и енергията се промени значително през последните месеци, но това някак си не се взима толкова под внимание на БФБ - София при анализа на повечето компании".

Според Пеев внимание трябва да се обърне освен на цените на петрола, среброто, златото и селскостопанската продукция, така и при пропилена, полиетилена, памука, какаото, захарта, амониевата селитра, палмовото масло, желязната руда и т.н.

„Несъмнено добивните компании ще увеличат маржовете си значително", смята още експертът. „Пример за отражение на този елемент са акциите на Петрол, където въпреки вътрешните разправии в компанията, цените на акциите се вдигнаха тази седмица от около 4 на 6.40 лв."

На губещия полюс за портфолио мениджъра са Трейс Груп Холд - очакванията за повишаващи цени на петрола продължават и няма как ръстът в цените на битума, който е основен елемент от състава на асфалта, да не намалява маржа на печалбата им, без значение колко поръчки печелят.„Не бива да забравяме строежа на Лот 1 на магистрала Тракия, за който в регистрационния си документ дружеството само споменава за нерентабилността му с оправданието, че няма клаузи за корекция на цените с инфлационен индекс. При съществуваща клауза сега и при резки и продължаващи движения на цената на петрола през идните години, държавата трябва постоянно да коригира цените на сключените договори и рискът от тук е дали наистина ще се случва", обясни Александър Пеев.

Общо 80 емисии бяха търгувани в четвъртък, като 30 от активните компании отчетоха повишение в цената на акциите си. Оборотът на регулиран пазар на БФБ-София остана малко под 1.1 млн. лв.

Три от индексите приключиха деня с повишения. Ръстът при SOFIX бе от 0.33% до 438.22 пункта, а BG 40 добави 0.44%, затваряйки на ниво от 132.17 пункта. На положителна територия вчера приключи и BG REIT (+0.87% до 49.82 пункта).

Единственият губещ за деня беше BG TR30, чиято стойност се понижи с минималните 0.03% до 352.39 пункта.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Някой
# 0
10:03 | 26 March 2011
Ха-ха-ха-хааа.... Смях се искрено.
hulyo
# 1
15:03 | 25 March 2011
А бе тъпун, ти сигурен ли си че си портфолио мениджър, а не си ПОРфолио мениджър.
Амин
# 2
15:03 | 25 March 2011
Е, такова словоизлияние нема... Съгласие ще стигнат далеко далеко, записвайте дялове... Саше, само да знаеш че нашия "Петрол" АД не е суровината "петрол". Не съм сигурен, че правиш разлика!
egati
# 3
15:03 | 25 March 2011
Сашееее, много си тъп Саше.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg