Алфа Финанс Холдинг с първоначален кредитен рейтинг от НАКР

1031
Алфа Финанс Холдинг с първоначален кредитен рейтинг от НАКР

Национална агенция за кредитен рейтинг (НАКР) присъди първоначален кредитен рейтинг на Алфа Финанс Холдинг АД. Дългосрочният кредитен рейтинг на дружеството е bgA2, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-2, съобщиха за Profit.bg от кредитната агенция. Перспективата е стабилна.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено дружество да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

Алфа Финанс притежава диверсифициран портфейл от стратегически и опортюнистични инвестиции, с фокус върху добив на индустриални минерали, финансови услуги, недвижими имоти и енергетика. „Основните фактори, които подкрепят рейтинга на холдинга, са силната бизнес диверсификация, високото кредитно качество на дъщерните дружества Каолин и Финансиа Груп и водещата позиция на групата в сектора на инвестициите и управлението на недвижими имоти в България", коментират от НАКР.

Същевременно кредитният рейтинг отчита относително високото равнище на прилагания финансов ливъридж, използван предимно по отношение на инвестициите в недвижими имоти. Засега в групата на така наречените опортюнистични инвестиции попадат дружества в сферите на недвижимите имоти, телекомуникациите, строителството и логистиката.

Холдингът осигурява парични потоци към дъщерните си дружества и посредством привличането на миноритарни партньори. Стабилната перспектива отразява мнението на НАКР, че в средносрочен аспект няма причини за промяна на кредитния рейтинг, коментират от агенцията.

Цялостният анализ на холдинга, с акцент върху анализа на ликвидността, показва сравнително добра способност на дружеството да изплаща краткосрочните си задължения напълно и навреме.

Национална агенция за кредитен рейтинг е частна агенция със седалище в София. От началото на 2006 г. тя е асоцииран партньор на Moody's Investors Service в България. Рейтингите, които НАКР присъжда, се изготвят според световно-признатите методологии и практики на Moody's и се определят по сравнителна скала от bgАаа (най-висок рейтинг) до bgС (най-нисък).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg