Анализатори: Оптимизмът на БФБ се завърна

900
Анализатори: Оптимизмът на БФБ се завърна

За последните 2 седмици индексът на Българска фондова борса Софикс отбеляза ръст от над 15%. Постоянно възходящият пазар кара много анализатори да казват, че оптимизмът се е върнал на борсата и сега е времето там да се правят пари.

След като до март тази година гледахме постоянни понижения на цените на родните акции, дойде време тенденцията да се обърне.

Според анализатори на капиталовия пазар основната причина не се крие само в добрите новини от чужбина, но и в нагласата на играчите на пазара, че е крайно време нещата да се оправят и да гледаме поскъпване. Именно тази увереност кара инвеститорите да пазаруват на нашата борса.

"Инвеститорите се убедиха, че цените имат основание да вървят нагоре, най-малкото от тези ниски нива. И така, това изведнъж изостри апетита", обяснява Александър Николов, анализатор.

Интересът обаче означава поемането на по-висок риск. Това като цяло не притеснява много инвеститорите, казва брокерът Благовест Крачев. Той търгува от 5 години и признава, че днес ставаме свидетели на промяна в страха на играчите на пазара

"Страхът, който властваше на пазара преди 6 месеца, това бе страхът да не загубят пари на БФБ, се превърна в страх инвеститорите да не изтърват бъдещи печалби", обяснява той.

Благовест признава, че все още не се изливат много пари на пазара, въпреки че фондовата борса се възприема като добро място за правене на парил

"Чудото ще продължи, до тогава, докато продължи процесът на пренасочване на пари към борсата", казва още той.

С тази прогноза се съгласява и анализаторът Александър Николов. Според него в следващата година и половина може да очакваме добри новини за капиталовия пазар.

Източник: bTV

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Цветан
# 0
09:08 | 15 August 2009
Нарастването на цените на акциите и съответно на борсовите индекси изобщо не е чудо. В реално функциониращата пазарна икономика на България, търсенето на определени финансови инструменти, доминиращо над предлагането им, определя действителното повишаване на цената им. Настоящата стойност на акциите се определя от пазарни фактори като търсене и предлагане, финансови показатели на съответните дружества, осигурени пазари за произвежданите от тях стоки и услуги, реализиране на произведената продукция на европейските и международни пазари и др. Важни икономически показатели за дейността на публичните дружества са съотношенията възвръщаемост на собствения капитал, възвръщаемост на активите, цена на акция, печалба за акция и др.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg