Ангелов: Подобряват се условията за спекулативни печалби

1679
Ангелов: Подобряват се условията за спекулативни печалби

"В момента на БФБ властват силно негативни настроения, които се дължат на закриване на дълги позиции от голям институционален инвеститор", коментира за Profit.bg главният брокер на Варчев Финанс Стефан Ангелов. „Ниската ликвидност на пазара и стремежът на повечето участници да си купят, на колкото се може по-ниски цени и да изпреварят големите разпродажби, доведоха до значителни понижения в цените на финансовите инструменти".

Поради тази субективна причина прогнозирането на цените в предстоящите търговски сесии, според Стефан Ангелов, е невъзможно.

„Понижението на цените не се дължи на влошаване на икономическите параметри, a напротив. През последните месеци се наблюдава прогресивно подобряване на макропоказателите на страната, което ме кара да бъда оптимист и в очакване на импулсивно възходящо движение, но въпросът е кога", посочи още експертът.

Според брокера сегашните значителни загуби ще доведат до ново понижение в доверието на фондовият ни пазар, но в момента се „подобряват условията за нови спекулативни печалби".

„По време на днешната търговска сесия очаквам понижението на цените да продължи, в следствия на закриване на портфейли от акции", каза в заключение Стефан Ангелов.

Индексите на БФБ регистрираха сериозни понижения във вторник. Най-сериозно то бе при SOFIX. Индексът на сините чипове изтри 2.65% от стойността си и приключи търговския ден на 417.49 пункта. След него се нареди BG TR30, с понижение от 2.27%, 322.44 пункта. Загубата за BG 40 бе от 1.84%, до 115.58 пункта, а за BG REIT от минус 1.53%, 46.91 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар надвиши 1 млн. лв., като достигна 1.01 млн. лв. През деня се търгуваха 101 емисии акции, повишение в цената се наблюдава при 24 от книжата.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg