Апатията е така дълбока, че и негативните новини не влияят

1512
Апатията е така дълбока, че и негативните новини не влияят

„Еднообразието на БФБ се превърна в хронично заболяване от началото на годината, заключило индексите в тясна консолидация, с много ниски обеми на търговия и малко на брой сделки", коментира за Profit.bg Веселин Моров от Реал Финанс.

„Апатията на инвеститорите е толкова дълбока, че дори негативните новини не могат да бъдат изконсумирани адекватно, а корелацията с движенията на регионалните развиващи се пазари е трайно прекъсната".

Експертът очаква спокойна сесия, с ниска волатилност и отделни прехвърляния на по-големи пакети, които обаче, поради инцидентния си характер, не могат да създадат трайно усещане за активна търговия, а в краткосрочен план консолидацията ще продължи да ни държи около текущите нива.

„Докато се надяваме все някога „зелена вълна" да залее родната борса и индексите да наваксат изоставането си, трябва да отчетем липсата на катализатор, който да възвърне интереса към БФБ", смята Веселин Моров. „Такъв могат да бъде евентуално положително развитие около кандидатурата ни за ERM II (ако правителството най-после заеме твърда позиция) или бърза приватизация през борсата на минимум 30% дял от атрактивни държавни дружества".

Повечето индекси на Българска фондова борса светнаха в зелено във вторник. Повишения имаше при SOFIX (+0.44%, 422.25 пункта), BG 40 (+0.30%, 117.61 пункта) и BG TR30 (+0.26%, 323.01 пункта). Единствено BG REIT бе на отрицателна територия, с понижение в размер на 0.33%, до 42.38 пункта.

Общият оборот на регулиран пазар доближи 943 хил. лв. През деня се търгуваха акциите на 61 компании. Повишение в цената имаше при книжата на 26 от дружествата.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg