Б. Павлов: SOFIX може да върне част от загубите си

1416
Б. Павлов: SOFIX може да върне част от загубите си

"След като вчера пазарът ни бе изцяло повлиян от негативните настроения на международните борси, свързани най-вече от последните проблеми около бъдещето на Гърция, очаквам основния ни индекс SOFIX да върне днес загубеното от начало на седмицата, в резултат на последните по-оптимистични изявления на влиятелни европейски политици", коментира Божидар Павлов, брокер в Статус инвест, за Profit.bg.

Във връзка с предстоящите от началото на другата седмица промени в състава на компаниите от индексите, бихме наблюдавали по-активна търговия при "влизащите" и "излизащи" дружества, изразяваща се в прехвърляне на предварително уговорени сделки (пакети от акции) от институционални инвеститори, смята още експертът.

Индексите на БФБ-София продължиха да потъват и във вторник - SOFIX (-0.87%, 363.04 пункта), BG 40 (-0.85%, 118.02 пункта), BG REIT (-1.10%, 47.55 пункта) и BG TR30 (-1.16%, 301.15 пункта).


Общият оборот на регулиран пазар достигна 1.25 млн. лева, като през деня се търгуваха 72 емисии акции. Повишение в цената имаше при 22 от книжата, а други 12 не отчетоха промяна в котировките си.

Да припомним, че следващия понеделник ще влязат в сила промените в българските индекси.

Излизащите дружества от SOFIX са Доверие Обединен Холдинг и Енемона, които ще бъдат заменени от Неохим и М+С Хидравлик.

Промените в BG 40 засягат Билборд, ЗД Евро инс, София-БТ, Тодоров и Унифарм. Новите членове ще са съответно Българска фондова борса-София, ЕМКА, Хидравлични елементи и системи, Свилоза и Благоевград-БТ.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg