Бъдеще и проблеми пред маржин покупките и късите продажби

1882
Бъдеще и проблеми пред маржин покупките и късите продажби

Инвестиционният посредник Карол представи официално тестов период на модул за маржин покупки и къси продажби на Българска фондова борса.

Така инвестиционният посредник става първият в страната, който ще има интегриран подобен модул в платформата си за търговия Карол Брокер. Модулът ще бъде представен официално съвсем скоро на широката общественост.

„Първата къса продажба през модула, както и първата у нас за тази година, бе осъществена в петък, а сетълмента успешно беше приключен съгласно нормативната уредба и Наредба 16", коментира Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на посредника. Върху разработването на продукта се работи от шест месеца.

Много се говори, че ликвидността е основен проблем на борсата ни. Някак си обаче всички пазарни участници чакаме този проблем да се разреши от само себе си и разчитаме на пенсионните фондове и чуждестранните инвеститори.

Въвеждането на къси продажби и маржин покупки е - макар и малка- стъпка в правилната посока.

Новият модул ще предостави възможност на индивидуалните инвеститори по изключителен гъвкав начин да управляват нуждата си от заемен капитал за срок и в размер, който им е нужен.

Това също така ще им даде възможност, без да стават от своя компютър и да сключват нови договори, заверявани непрекъснато от нотариуси, да ползват необходимите им средства.

Въвеждането на подобен модул е естествена реакция от изключително големия интерес от страна на клиентите на Карол. Положителни отзиви има и от страна на публични емитенти, които са изразили готовност да предоставят част от „залежалите" в централния депозитар дялове за скъсяване, което може и да им носи някакъв доход.

На този етап акции за скъсяване ще бъдат заемани на инвеститорите от търговския портфейл на Карол, който е отговорен и за осигуряване на финансирането при маржни покупките.

Услугата не е подходяща за всички инвеститори, а е насочена към такива с по-голям опит в търговията и осъзнаващи риска, който крият финансовите пазари.

Развитието на късите продажби и маржин търговията се очаква да имат изключително положителен ефект върху пазара по няколко направления. От една страна те ще доведат до повишение на ликвидността и възможност за печалби дори и при падащи пазари, а от друга ще доведат до една по-реална оценка на активите.

Ако този сегмент бе по-добре развит през 2007 година, едва ли щяхме да станем свидетели на подобно балонизиране на пазара, защото много инвеститори щяха да продават на късо акции, които им се струваха надценени. Подобно действие ще има и за ограничаване на спада, ако той е необоснован, според Рабаджийски.

Разбира се действието на Карол трябва да бъде последвано от много други наложителни действия, за пълно задействане на този процес.

Това включва наложителни промени в наредба 16, регулираща късите продажби и маржин покупките, която до голяма степен спъва процеса. Изисква се и тясно сътрудничество с Централен Депозитар, Комисията за финансова надзор и БФБ.

Едно от ограниченията е изискването къса продажба да може да бъде изпълнена, само ако цената на актива е по-висока от тази на отваряне. Това въвежда сериозни проблеми при падащ пазар и отваряне с максимални за деня стойности, инвеститорите да имат възможност да влязат в позиция.

За сравнение на много от останалите развити пазари важи правилото за „възходящ тик" при късите продажби или изискване къса продажба да може да бъде осъществена, само ако имаме по-висока цена от тази на последната сделка.

Друг сериозен проблем в наредбата е фактът, че въз основа на завишените й изисквания в момента обект на къси продажби и маржин покупки могат да са само две позиции - Химимпорт и Централна кооперативна банка. Съгласно наредбата тези две позиции могат да са и единствените, предоставяни като обезпечение.

Друг сериозен проблем е липсата на клирингова къща, за нуждата от която се говори вече от няколко години у нас. Действия в тази насока обаче така и не се предприемат.

Законовата наредба до голяма степен вменява основна част от функциите на клиринговата къща на инвестиционните посредници.

По отношение на ресурса, който ще се предоставя като заемен на инвеститорите, инвестиционните посредници трябва да разчитат основни на собствени капиталови източници.

От Карол заявиха, че водят преговори с водещи финансови институции, които са доказали своя интерес към БФБ.

Потенциален проблем би могъл да възникне и при излизане на дадена позиция от разрешените от наредбата за скъсяване, или за покупка на марджин. При подобна ситуация може да бъде изисквано допълнително обезпечение, или закриване на позицията.

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg