България'11: Индустрията на УД ще продължи да се разраства

2777
България'11: Индустрията на УД ще продължи да се разраства

Ще донесе ли глътка свеж въздух на управляващите дружества 2011 година? Този и други въпроси коментира Антон Домозетски, изпълнителен директор на Капман Асет Мениджмънт АД.

„2010 година измина белязана отново със знака на световната финансова криза. Асет мениджмънт индустрията не отчете сериозно раздвижване. Обемът на активите, управляван от българските взаимни фондове, почти не бележи изменение спрямо началото на годината.

Тенденцията за пренасочване на средства от балансираните и рисковите колективни инвестиционни схеми към такива, инвестиращи на паричен пазар се запази през цялата година. Все още несигурната среда обяснява изразеното предпочитание към консервативните и нискорискови фондове.


Прави впечатление, че инвеститорите обръщат по-голямо внимание на риска, за разлика от годините преди кризата и търсят други възможности при негативно развитие на фондовия пазар.

Няколко управляващи дружества върнаха или заявиха желанието си през годината да върнат получените от Комисия за финансов надзор лицензи. Свитият пазар и липсата на интерес от страна на инвеститорите затрудни по-малките и наскоро създадени колективни инвестиционни схеми и те не успяха да съберат изискуемия минимум от 500 000 лева.

Като цяло търговията на Българска фондова борса бе летаргична и през 2010-та станахме свидетели на ниски обороти и слаба ликвидност - условия, в които взаимните фондове трудно биха могли да привлекат инвеститори.

Активността на родните борсови играчи бе критично ниска, а борсовите индекси се движеха в тесни граници без съществени изменения, като интересът към българския капиталов пазар бе близо до „точка на замръзване".

Въпреки че нямаше отчетени проблеми с обратните изкупувания, ситуацията на пазара не е добра. От представените на пазара взаимни фондове, печеливши са единствено тези, инвестиращи на външни пазари. Колективните инвестиционни схеми, локализирали инвестициите си в компании, представени на Българска фондова борса отчитат за поредна година отрицателна доходност. Инвеститорите са предпазливи и изчакват установяването на траен положителен тренд, за да обмислят евентуално включване.

Основната задача, която ще стои през следващите години пред асет мениджмънт индустрията като цяло е възстановяването на доверието. Управлението на активи набра скорост през последните няколко години, но все пак секторът остава млад и все още непознат на българския инвеститор.

Повишаването на инвестиционната култура, както и подобряването на информираността по отношение на риска, ще са водещи фактори за развитието на сектора.

Очакванията ни за 2011 г. са за икономически ръст в порядъка 2-2.5 процента. По правило по-бързо се възстановяват компаниите, които са експортно ориентирани, а добър потенциал за растеж имат и дружествата, свързани със секторите недвижими имоти, селско стопанство, финанси и застраховане, фармация.

Смятам, че макар и с по-бавни темпове, индустрията на управление на активи ще продължи да се разраства. Запазването на тенденцията на намаляване на лихвите по банковите депозити ще доведе до пренасочване на инвеститорския интерес към инвестиции с по-висока доходност и по-висока степен на риск.

Постижима цел за 2011 г. е нарастването на общите активи под управление с около 20-30 процента - резултат, както от привличане на нови инвеститори, така и от увеличаване оценката на портфейлите на колективните инвестиционни схеми".

Автор: Антон Домозетски, изпълнителен директор на Капман Асет Мениджмънт АД

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg