България'11: Излизаме убедително от кризата през 2011 г.

3351
България'11: Излизаме убедително от кризата през 2011 г.

Вторият материал от прогнозната поредица на Profit.bg - България'11, е на Камен Колев, заместник председател на Българската стопанска камара:

България ще излезе убедително от кризата през 2011 година, макар и една от последните в ЕС27, като очакваният растеж ще бъде в диапазона 2.5-3%. Източник на растежа ще е изцяло износът както към ЕС, така и за трети страни, които останаха относително незасегнати от кризата.

Прогнозата за нарастване на новите индустриални поръчки на основните ни пазари дава сигурност на тенденцията за нарастване на износа. От друга страна, ниският дял на иновативни продукти в износната листа на страната - около 7/8% от общия износ, ще е източник на зависимост на постъпленията от променливата конюнктура на базовите, с ниска принадена стойност, стоки, доминиращи в нашия износ.


Вътрешното потребление няма да расте, поради замразените пенсии и заплати, но като темп на спад той ще бъде овладян още в края на 2010 година. При частния бизнес очаквам минимално нарастване на заплатите в секторите, ориентирани към износ.

Промишленото производство ще продължи ръста от 2010 година, като секторите с най-голям потенциал за растеж са информационните технологии, земеделието, туризмът, фармацията и приборостроенето.

Безработицата ще се задържи на високите нива от тази година и през 2011-та, като заедно с нерегистрираните безработни лица ще се колебае около 15-16%. Въпреки нарастването на промишленото производство работодателите ще се въздържат от наемане на нови работници, като част от усилията им да оптимизират разходите си.

Данъчната среда остава благоприятна за бизнес и инвестиции. Пакетът от мерки за борба със „сивата" икономика, приет в края на 2010 година, следва да изчисти средата от нелоялната конкуренция и гарантира заложените приходи. Инвестициите ще са основно ориентирани в енергетиката, ВЕИ, земеделие, пътна инфраструктура. С цел осигуряване на устойчивост на растежа са наложителни стимули за инвестиции в иновации, енергоспестяване и опазване на околната среда.

Основен финансов източник през 2011 г. ще бъдат еврофондовете, като усвояемостта, след опростяване и ускоряване на процедурите, може да достигне 2 млрд. евро.

Високият размер на корпоративния дълг и особено просрочената част от него, ще продължи да блокира дейността на бизнеса и да намалява потенциала за по-висок растеж. Въвеждането на директивата за забавените плащания в отношенията на публичния сектор и бизнеса, както и между самите стопански субекти, ще подобри финансовата дисциплина и ще спомогне за „развързване" на междуфирмените задължения.

Автор: Камен Колев, заместник председател на Българската стопанска камара

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg