България'11: Спестителите ще потърсят по-рискови фондове

2369
България'11: Спестителите ще потърсят по-рискови фондове

В публикуваните досега материали от поредицата на Profit.bg се открои едно съществено разминаване в очакванията за 2011 г. на представителите от реалния бизнес, банковите среди и от сектора на недвижимите имоти с прогнозите на хората от капиталовия пазар. Докато в групата на първите имаше известна доза умерен оптимизъм, то вторите не бяха така благосклонни в прогнозата си за развитието на бизнеса на посредниците и капиталовия ни пазар догодина.

Какво да очакваме в сферата на професионалното управление на активи? Ще се пренасочи ли повече ресурс към договорните фондове през 2011 г. и какви ще са нагласите на инвестиращите там? Това коментира Александър Маджиров, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт:

2010-та година бе поредната година на нискорисковите фондове. Няколко са причините това да бе най-предпочитаният продукт от инвеститорите. От една страна несигурната обстановка в страната кара хората да бъдат предпазливи и да търсят сигурност, от друга високите лихви по депозитите предоставяха добър баланс между риск и възвращаемост, което се отрази и на резултатите на нискорисковите фондове.


Другият продукт, които предизвика интерес бе фондовете инвестиращи в чужбина, но и те макар да отчетоха по-добро представяне не успяха да привлекат значителен финансов ресурс.

Какво да очакваме през 2011 година?

Очаквам през следващата година лихвите по депозитите да отчетат по-осезаем спад, което ще накара много от спестителите да потърсят алтернатива в по-рискови фондове с цел постигане на по-голяма възвращаемост. Тази тенденция се наблюдава още от края на тази година.

Международните капиталови пазари постигнаха сериозен ръст през тази година, сантимент, който не се прехвърли върху българската борса. Именно поради това очаквам през 2011 година нашата борса да се представя значително по-добре от останалите пазари.

Естествено не трябва да се поставят всички компании под общ знаменател. За част от компаниите и 2011 година ще бъде много трудна, но има и такива, които показват добри резултати и висока корпоративна култура, като същевременно се търгуват на атрактивни нива.

Смятам, че българската борса отново ще привлече вниманието на инвеститорите, което ще се отчете и чрез повишаване на активите на управляваните от колективните инвестиционни схеми (КИС) взаимни фондове.

Автор: Александър Маджиров, портфолио мениджър, ОББ Асет Мениджмънт

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
18:12 | 27 December 2010
It's really an wonderful material by Mr. A. Madjirov. According to the one of the most important rules on the capital markets, as more the risk as more the profit of the common stocks is. Congratulations to both the team of Profit.BG and its managers. Have a nice evening as well as wonderful holidays at the end of the week. Then I will expect the New 2011. In God we trust and we like the money in the all their kinds such as stocks, banknotes of various currencies, etc.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg