България'11:Индустрията ще гони докризисни нива на продажби

2108
България'11:Индустрията ще гони докризисни нива на продажби

За трета поредна година екипът на Profit.bg започва поредица от материали, в която представители на бизнес средите и институции коментират своите очаквания за настъпващата нова година. Първият материал от тазгодишната поредица е на Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, който споделя очакванията за развитието на индустриалния сектор през 2011 година:

Изпращаме една трудна година, в която предприятията от индустриалния сектор, особено експортно ориентираните, успяха първи да преодолеят негативите от икономическата криза. Въпреки умерения оптимизъм, несигурността на пазарите е причина все още да не можем да отпишем един от двата сценария - трайно излизане от кризата или W вариант.

Предварителните прогнози за 2011 г. сочат ръст в индустриалния сектор от порядъка на 10 до 15 процента, което би съответствало на ръст в брутния вътрешен продукт на страната от 2.4 до 3.2 процента.


Предвиждаме през 2011 да достигнем 85-90% ниво на продажбите в сравнение с върховите стойности през 2007 и 2008 г. И ако тези ръстове се запазят като трайна тенденция, очакванията са да излезем от кризата през 2012 година, т.е. да достигнем продажбите от 2008 година.

Движенията на основните световни валути също ще повлияят на този процес. По-слабото евро би подкрепило българския износ на доларовите пазари, но ще оскъпи вноса на суровини и енергоносители. В зависимост от добавената стойност в страната, това ще има по-скоро положителен ефект.

Важна роля за постигане на оптимистичните прогнози ще играе и подкрепата на българската индустрия от страна на банките. За съжаление все още не можем да отчетем трайна тенденция на повишаване на доверието на банките към българския бизнес, изразяващо се в адекватни на стабилния лев лихвени равнища.

През 2011 година безработицата ще намалява постепенно, а заетостта плавно ще се покачва. Очакваме да видим и ръст на потреблението. Това може да доведе до по-оживен внос, но експортът също ще нараства.

Строителният отрасъл е в най-тежка ситуация - бележи спад и през второто полугодие на 2010 година. Затова за преодоляване на този спад, особено при инфраструктурното строителство, от голямо значение ще бъде нивото на усвояване на еврофондовете, което, независимо от ръста, все още е незадоволително.

Тези тенденции могат да бъдат ускорени или забавени от бизнес средата и най-вече от отношението на държавата към нея. В тази ситуация стимулиращ ефект би имала подкрепата на българската държава към реалната икономика, особено по отношение намаляване на административните прегради пред бизнеса и постигане на по-добро регулиране. Грижата на държавата за подобряването на бизнес средата ще даде сигурност на инвеститорите и не на последно място, ще доведе до намаляване на сивата икономика.

Автор: Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kaleigh
# 0
14:12 | 17 December 2011
Your asnewr shows real intelligence.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg