Българският синдром на "сплит-а"

2895
Българският синдром на

Доста популярни в последно време станаха увеличенията на капитала на компаниите на БФБ, извършвани за собствена сметка, за което често се използва англоезичния термин "сплит".

Какво представлява това, се питат някои? Увеличението на капитала чрез преобразуване на печалби или резерви в капитал е чисто техническа операция, при която се увеличава броя на акциите, без да се променя структурата на собствеността.

Промяната засяга графите в раздел собствен капитал на баланса, който като обща сума не се изменя. Промяната е в броя на акциите съставляващи основният капитал (за сплит също може да се приеме увеличаване броя на акциите, като се намалява номиналът им).

Практически, след подобно увеличение на капитала всеки акционер получава по определен брой акции, които не заплаща. Разбира се, при извършването на тази процедура цената на акциите на борсата се променя.

Една такава операция не би трябвало да има значим ефекта върху цената, след като от нея никой нищо не печели. Чуват се твърдения че се подобрявала ликвидността? Каква е разликата дали се търгуват 100 акции по 50 лв., или 1000 по 5 лв.?

Единствено за повишаване на активността по позиция може да се говори в случай като Холдинг Пътища, чиито акции струват над 20 хил. лв., което ги прави недостъпни за по-дребните инвеститори.

И тук идваме до българската действителност. В последните месеци фразата увеличение на капитала за собствена сметка изстреля цените по доста позиции на БФБ (от посочените примери единствено имаме спад при БРП, но той е поради проведения аукцион за 25% от капитала на дружеството).

В долната таблица е представена динамиката на цените при няколко дружества в различни етапи от търговията (цените са коригирани, за да отразят промените на капитала, дивиденти и др., източник БФБ).


Дата преди обяваванеПоследна датаВръхВъвеждане нови акцииИзменение (1 към 4 колона)
Стара планина холд4,615,719,066,8548,59%
Елтос3,817,8620,3917,31354,33%
Енергоремонт холдинг44,8652,2363,8849,259,79%
Параходство БРП9,48,0213,239,915,43%
Метизи3,673,975,994,5523,98%
Елхим Искра2,153,628,327,15232,56%
Емка11,5414,2218,3714,6526,95%

В първата колона е цената, в деня преди да бъде оповестено официално гласуването на такова решение. Често обаче бе забелязано раздвижване по позициите преди тази информация, като КФН дори обяви че ще проучи операциите при Стара планина холд, като все още няма заключение от държавния орган.

Във втората колонка следва последната дата, при която закупилите книжата получават от безплатните акции. Интересното е, че пикът на цената е в периода, когато търговията се осъществява след тази дата, и преди акционерите да имат новите акции в порфейлите си. Това може да се обясни с поведението на институционалните играчи, използващи коригираната надолу цена (след като акциите се тъгуват без право на увеличение) и липсата на новите акции на пазара, за да повишат цената с доста малки усилия.

В деня на въвеждане на новите акции вече се наблюдава спад от постигнатите цени, който към вчерашна дата при някои от позициите се задълбочава.

Разбира се ръста при някой от компаниите в посочения пример се дължи и на добрите финансови резултати (Спарки Елтос), но не малка част от активизирането на търговията се дължи и на извършените сплитове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg