БФБ година след приемането на MiFID

701
БФБ година след приемането на MiFID

Европейската директива за регулиране на финансовите пазари функционира от близо една година у нас, като страната ни успя да спази изисквания от европейската комисия срок за въвеждането й до ноември миналата година, стана ясно на провеждания днес форум “Перспективи пред капиталовите пазари в Югоизточна Европа”.

Директивата бе създадена, за да въведе обща регулация на европейските финансови пазари в условията на глобализация, като основната й цел е да защитава интересите на инвеститорите и инвестиционната общност, коментира Апостол Апостолов, председател на КФН.

Въвеждането й се наложи от повишаването на сложността на финансовите пазари, както и различните правила на финансовите пазари в различните страни членки. Една друга нейна основна характеристика е да разбие концентрацията на пазарите.

И докато последното е трудно постижимо на един малък пазар като нашия, където въвеждането на нова платформа до голяма степен е икономически неизгодно, а търговията е концентрирана на пода на БФБ, то директивата оказа неимоверно въздействие върху пазара.

Конкретно за нашия пазар тя се изрази в един по-строг контрол за инвестиционните посредници, което стана реалност в един кризисен за пазара момент. Това до голяма степен инициира стабилност сред тях, макар и те в началото да изразяваха негативно отношение към нея.

В условията на тежки времена за световните финансови пазари, родните посредници са консервативни, а капиталовата им адекватност стои в основата на това.

Друг ефект от директивата е отварянето на родния пазар за чуждестранните инвеститори. Познатите им правила, които важат и на останалите европейски пазари, ги прави по-склонни да участват на нашия пазар.

Четири платформи за търговия, всички от които британски са получили паспорт за опериране на родния фондов пазар, като в момента те са заели изчаквателни позиции.

Общо 597 брокера и банки са подали документи в КФН за достъп до нашия пазар, като един чешки брокер е приет за член на родната борса.

Четири български финансови компании са получили достъп до външните пазари.

Като цяло директивата би следвало да има следните ефекти. Повишаване на ефективността, засилване на конкуренцията, намаляване на разходите, разбиване на концентрацията на финансовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg