БФБ може да се поучи от китайците

1502
БФБ може да се поучи от китайците

Китай може да ограничи новите предлагания на акции и позволи на инвеститорите да заемат пари за да купуват ценни книжа в опит да подкрепи фондовия пазар в страна, един от най-лошо представящите се в света.

„Правителството може да предприеме нови мерки да подкрепи пазара, ако не се стабилизира“, казва Cheng Weiqing, стратег в Citic Securities Co., най-голямата публична брокерска къща в Китай.

Индексът CSI 300 се повиши с 16% миналата седмица след като властите намалиха трикратно държавните такси върху транзакциите за да окуражат търговията. Но все още индекса отчита загуби от 20% за последните три месеца, шесто най-лошо представяне сред индекси следени от Bloomberg.

Книжата се сринаха през последните месеци, след като CSI 300 нарасна почти шесткратно през 2006 и 2007 г., като акциите се търгуваха при съотношение 52.8 пъти цена/печалба. Годишната загуба до момента изтри 1.14 трлн. долара пазарна капитализация.

Покупките на маржин разрешава инвеститорите да плащат процент от стойността на сделката, като посредника финансира останалата част със заем.

Китай се опитва да съживи търговията след като сделките на двете основни борси паднаха до средно 6.3 млрд. на седмица, спрямо 14.7 млрд. през 2007 година.

Правителството също утрои до 30 млрд. долара сумите, които чужди институции могат да инвестират в деноминирани в юани акции и други ценни книжа още през декември. Два месеца по-късно бе вдигната и забраната върху продажбата на нови взаимни фондове.

Акциите в CSI 300 сега се търгуват на нива от 28.1 пъти печалбите на компаниите, все още най-висока стойност сред 14 азиатски пазара следени от Bloomberg.

Целта е ограничаването продажбата на нови емисии акции е да намали предлагането и да подкрепи цените. Китайски компании продадоха книжа за 25.5 млрд юана (3.6 млрд. долара) през 2007 г., почти четири пъти повече от предходната. До сега през текущата 2006 г. са продадени книжа за 14.9 млрд. юана.

Каква е ситуацията в България

Индексът на сините чипове SOFIX е паднал само от началото на годината с 35%, а от върха си през октомври с 41.2 на сто. Според сайта на БФБ в момента акциите от индекса средно се търгуват при съотношение цена/печалба от 17.85.

Нека припомним, че на свое заседание от 15 април 2008 г. Комисията за финансов надзор прие наредба изменение и допълнение на Наредба № 16 за условията и реда за извършване на маржин покупки, къси продажби и заем на ценни книжа.

Изменени са критериите, на които следва да отговарят финансовите инструменти, които могат да служат за обезпечение при маржин покупки и къси продажби, както и с които могат да бъдат извършвани къси продажби, с оглед постигането на практическото приложение на наредбата.

Също така през февруари КФН поиска официално становище и конкретни предложения от БАЛИП, БФБ и ЦД с оглед преценка на необходимостта от извършването на конкретни нормативни промени, уреждащи „интрадей търговията”.

Освен чисто нормативното регулиране, необходимо е БФБ и ЦД да създадат специални правила, процедури и специализиран софтуер, позволяващи осъществяването на този вид търговия.

До тук хубаво, но остава едно голямо НО. Всичко гореописано е все още само на хартия, като практическото му приложение остава не е ясно кога ще бъде осъществено.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg