БФБ-София може да се преобразува в публично дружество

1975
БФБ-София може да се преобразува в публично дружество

Ръководството на Българска фондова борса ще се стреми към повишаване на корпоративното управление на емитентите, както и към евентуално преобразуване на оператора в публична компания. Последното ще е при положение, че това съвпада със стратегията за приватизация на държавния дял в капитала на борсата. Това се казва в най-новата „Стратегия за развитие на БФБ - София до края на 2012 г.", която бе публикувана преди броени минути на официалния сайт на оператора.

Авторите на документа са насочили вниманието си към седем основни елемента - нови инструменти, видове поръчки и възможности за търговия; подобряване на инфраструктурата на пазара съвместно с други институции; подобряване на условията за търговия; привличането на нови емитенти; нормативни промени; корпоративното управление на публичните дружества и подобряване на корпоративната структура на компанията.

Впечатление прави заявеното желание за диалог и взаимодействие със заинтересованите лица на капиталовия ни пазар, при осъществяването на поставените цели в стратегията.

В частта за нови инструменти, видове поръчки и възможности за търговия от БФБ акцентират върху спот-търговията с варанти и сертификати и други продукти, базирани върху индекси и акции, като търговията с тези инструменти ще бъде обособена в отделен сегмент, в сила от днес - 8 март.

„По отношение развитието на този сегмент, обаче, от особена важност ще е и желанието от страна на финансовите институции да емитират подобни инструменти, както и на инвеститорите да търгуват с тях", се казва в стратегията.

От борсата си поставят за цел до края на 2010 г. да има и работещ механизъм за маржин търговия и къси продажби с активи, търгувани на БФБ.

Сред приоритетите на БФБ в средносрочен план (първо тримесечие на 2011 г.) е създаването на пазарен сегмент за търговия с борсово-търгувани фондове (ЕTFs). „Борсата, съвместно с останалите участници в създадената през 2009 г. работна група за структурирани продукти, ще съдейства за реализирането на този проект, като от страна на Българската асоциация на управляващите дружества вече са дефинирани конкретни предложения за нормативни промени", се посочва в документа.

Тук спадат спот-търговия с варанти и сертификати, маржин покупките и къси продажби, които ще се търгуват на самостоятелен сегмент. да очакваме до края на 2010 г. През 2011 г. инвеститорите ще имат възможност за търговия с фючърси и опции, както и борсово търгувани фондове (ЕTFs).

В по-дългосрочен план (първата четвърт на 2011 г.) важна стратегическа цел е обособяването на деривативен пазар и стартиране на търговия с фючърси и опции, като реализацията на подобен проект зависи от наличието на ефективна клирингова институция.

По отношение на подобряването на инфраструктурата на пазара, от борсата планират да се работи съвместно с Централен депозитар и други институции за създаването и/или подобряването на клиринга, гарантирането на сетълмента и гаранционен фонд, трансграничен клиринг и сетълмент и изграждане на резервен център.

До месеци се планира и удължаването на времетраенето на търговската сесия, тема засегната от Profit.bg още преди години.

В съответствие с функционалните възможности на системата за търговия, БФБ-София в краткосрочен план ще съгласува с пазарните участници необходимостта от въвеждането на нови видове поръчки, поддържани от Xetra, включително и предвидените в следващите версии на системата.

Привличането на нови емитенти ще остане сред основните приоритети на БФБ-София, доколкото предлагането на качествени емисии финансови инструменти е ключ към решаването на проблема с ниската ликвидност на българския капиталовия пазар.

По-конкретно, с цел реализация на този приоритет, БФБ-София ще:

- изготви до края на второто тримесечие на 2010 г. Маркетингова стратегия за привличане на нови емитенти

- инициира разяснителна кампания за осигуряване на достатъчен фрий-флоут и създаване на интерес в публичните дружества, включително с предлагане на законодателни промени до края на първата половина на 2010 г..

- анализира и съгласува с пазарните участници възможността за стартиране на отделен пазарен сегмент или на многостранна система за търговия със слаболиквидни компании, с което да се реши активно дискутираният въпрос през 2009 г. относно делистването на тези компании. Като ориентировъчен срок за предлагане на решение в тази посока може да бъде посочен края на първата половина на 2010 г.

- до края на първата половина на 2010 г. да преразгледа условията за листване на пазарите на борсата в посока облекчаване, като същевременно предвиди и съгласува механизъм за недопускане на емитенти, за които предварително е ясно, че ще бъдат слаболиквидни.

- до края на второто тримесечие на 2010 г, да инициира срещи с МФ и други представители на правителството за осигуряване на възможност за листване на пакети от атрактивни държавни дружества на БФБ-София, най-вече на тези от структурата на Българския енергиен холдинг (НЕК, Булгартрансгаз и др.)

- до края на третото тримесечие да разработи стратегия за регионално сътрудничество с цел добро позициониране на борсата в региона. В тази насока ще бъдат разгледани конкретни възможности за сътрудничество и съвместно опериране с пазарите в региона, което в по-дългосрочен план би довело нови инвеститори и компании на БФБ-София.

Тук може да се запознаете с пълния текст на Стратегията за развитие на БФБ-София до 2012 г.

Очаквайте видео материала от официалното представяне на Стратегията за развитие на БФБ-София до 2012 г.! 

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg