Брекзит е реалност: ето какви ще са дългосрочните ефекти от това

11309
Брекзит е реалност: ето какви ще са дългосрочните ефекти от това

Резултатите от референдума във Великобритания, на който жителите на Обединеното кралство решиха страната да напусне ЕС, засегнаха сериозно световните финансови пазари. Паундът се понижи до 31-годишен минимум спрямо долара при нива под 1.35, а японският Nikkei и немският DAX загубиха близо 10% от стойностите си.

С подобна загуба се очаква да стартира търговията си и британският FTSE 100, когато това се случи малко по-късно през деня. Понижение от близо 5% сочат и фючърсите на широкия щатски S&P 500.

Европейските индекси вече са сериозно засегнати, като според анализаторите могат да продължат още надолу. Индексът, следящ представянето на 600-те най-големи европейски компании - Stoxx 600, може да се понижи с 15% (до 295 пункта).


Какви ще са дългосрочните последствия от това решение на британците?

За страната това ще е свързано най-вероятно със забавяне на ръста на икономиката в средносрочен план. Прогнозата за БВП е 0.9% през следващата година, или с 1.2 процентни пункта под това, което можеше да се очаква при сценария за оставане.

Икономиката на еврозоната също ще бъде засегната, като от ръста й за следващата година се очаква да бъдат отнети 0.4 процентни пункта, до ниво от 1.1%. Не е сигурно дали тя ще може да възстанови потенциала си напълно през 2017 г.

За световната икономика ефектът ще е много по-ограничен, като напускането на страната се очаква да отнеме 0.2 процентни пункта от прогнозирания за следващата година ръст на БВП, а от там нататък не се очаква сериозен ефект през следващите години.

Централните банки най-вероятно ще продължат да работят в посока на стабилизиране на икономиката, което означава по-дълъг период на стимули и ниски лихви в еврозоната, а най-вероятно и в световен мащаб.

Много е възможно излизането на Великобритания да окаже въздействие дори на бъдещата политика на Фед в посока на забавяне на повишението на лихвите през тази и следващата година. Това, от своя страна, може да инициира низходящ натиск върху долара през 2017 г.

Решението за напускане на границите на евросъюза ще отвори и период на сериозна политическа несигурност във Великобритания. Предвид на много вероятна оставка на настоящия премиер, ще са необходими около три години, преди да се достигне до сделка между Великобритания и ЕС в търговските им отношения.

В допълнение, сериозно са застрашени цялостните устои на ЕС. Със сигурност с бъдещото разширения на съюза вече е приключено, а стъпки в посока на излизане от рамките му могат да се предприемат и в други страни. В крайна сметка, в средносрочен план ще е застрашено съществуването му.

За хората извън Великобритания - излизането на страната ще има и позитивни ефекти. Поскъпването на основните валути спрямо паунда ще даде възможност на потребителите да си купуват по-евтини британски стоки.

Българският бизнес

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg