Брокери: Акцентите са отчети, ИХ България и края на месеца

1395
Брокери: Акцентите са отчети, ИХ България и края на месеца

Какво да очакваме на БФБ тази седмица? Това попитахме трима експерти от пазара:

Благовест Крачев, брокер, Карол

Седмицата не вещае съществени промени в търговията. Вижда се, че събитията, свързани с кризата в Гърция и като цяло световната ситуация на финансовите пазари, не влияят сериозно върху търговията при нас, поне за момента.

При нормализиране на обстановката на пазарите в Гърция би могло да има известен приток и на чуждестранни капитали към БФБ, което би подобрило ликвидността в краткосрочен аспект.

Стоян Николов, главен мениджър, Първа Финансова Брокерска Къща

Интересни събития през седмицата са приключване на търговията с правата на Индустриален холдинг България и съвпадането му с края месец април.

Търговията продължава да се характеризира с ниска ликвидност и високи флуктуации в цените, които отразяват относително големия спред между цени "купува" и "продава", в резултат на което малки сделки "лъкатушат" цените в едната и другата посока.

Липсата на интерес от местни и чужди институционални инвеститори се обяснява основно от несигурността в перспективата за бизнес средата на българските публични дружества през второто тримесечие на 2010 г., както и задълбочаващата се криза в съседна Гърция в контекста на голямото участие на гръцка собственост в българската банкова система и високата междуфирмена задлъжнялост у нас.

Въпреки всичките негативи и плюсове от местен характер, и изключително намалялата корелация на местната борса със световните пазари, немаловажен остава въпросът за посоката на развитите финансови центрове, които могат да бъдат категоричен катализатор както за положителна посока у нас, така и за негативен тренд на БФБ.

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

През седмицата излизат неконсолидираните тримесечни резултати на публичните компании. Въпреки че в момента липсва интерес към родната ни фондова борса от страна на инвеститорите, все пак отчетите на дружествата ще имат известен ефект върху цените на акциите.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Станете наш почитател във Facebook

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg