Брокери: Без изненади на пазара и през декември

1706
Брокери: Без изненади на пазара и през декември

Два от българските индекси отчетоха повишение през ноември - SOFIX (+0.46%) и BG TR30 (+1.44%). Понижение има при BG 40 (-0.47%) и BG REIT (-1.17%). Изменението на същите през 2010 г. до 30 ноември е следното - SOFIX (-16.64%), BG 40 (-5.52%), BG REIT (-13.56%) и BG TR30 (-13.65%). Какво да очакваме на пазара през декември и ще успее ли поне един от индексите ни да приключи годината над повърхността? Това коментират двама експерти от пазара:

Тамара Бечева, финансов аналитик, ЕЛАНА Трейдинг

Декември обикновено минава под знака на празниците и не очаквам тази година с нещо да се различава. Оборотът на борсата и в момента е нисък, което предполага, че можем да станем свидетели на нови рекорди по най-нисък изтъргуван дневен обем.


В края на месеца вероятно ще настъпи раздвижване, породено от преоценката на активи на пенсионни и взаимни фондове, засягащо най-вече ниско ликвидни позиции. Миналата година, брокерска грешка доведе до сериозно повишение на оборота в последната сесия за годината, но да се надяваме, че това няма да се повтори.

Основните индекси ще останат в текущия си рейндж, още повече, че липсваше реакция на консолидираните отчети на компаниите за деветмесечието, която да покаже някакъв интерес от страна на инвеститорите.

Единствено негативна новина може да бъде оценена от инвеститорите и да последва движение, което ще е с краткотраен ефект. Индексът SOFIX е със 17% спад от началото на годината, който трудно ще преодолее за един месец, докато BG 40 отчита 5% понижение към момента. При очертаващата се година на червено, едва ли институционалните инвеститори ще положат големи усилия да подкрепят пазара като цяло. По-вероятно е да се съсредоточат върху определени компании.

Борислав Симеонов, брокер, Делтасток

И през последния месец на 2010 г. вероятно ще се запази тенденцията за слаба активност на инвеститорите на БФБ, изразена в ниски изтъргувани обеми.

Все пак очаквам леки повишения на индексите през декември като резултат от позитивните новини от последната седмица за евентуалните промени в нормативната уредба, касаеща активите на Сребърния фонд, анонсираното листване на държавния дял от капитала на Е.ОН България и не на последно място подобрените финансови резултати на част от компаниите, включени в изчисляването им.

Благовес Крачев, брокер, ИП Карол

Смятам, че през декември ще преобладават позитивните настроения. Едва ли ще има теглене на пари от пазара заради празниците, както често се наблюдава на други пазари, тъй като БФБ не е място, където има значителни спестявания на населението. Ентусиазмът вероятно ще е умерен, а търговията може да се засили във втората половина от месеца. От страна на компаниите едва ли ще има изненади с резултатите. Инвеститорите към момента са с изградени представи за представянето им, още повече след последните консолидирани резултати.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg