Брокери: Булгартабак ще определи бъдещото на пазара

1914
Брокери: Булгартабак ще определи бъдещото на пазара

SOFIX и BG40 нарастват с 1.27% и 1.55%, респективно от началото на месец юли. От началото на годината BG40 добави 12.04%, а SOFIX се повиши с 15.64 на сто, което го поставя на второ място в световен мащаб.

Какви са очакванията обаче за настоящата седмица:

Николай Ваньов, брокер в Инвестбанк

Очакванията ми за тази седмица са за запазване на текущото положение на ниска ликвидност и отслабен интерес към БФБ. Това, според мен, е породено главно от липсата на задвижващи събития на родната борса, които да привлекат интерес от страна на едри, институционални, както и дребни инвеститори. Ликвидността на пазара ще остане ниска, а индексите ще се лутат в търсене на явна посока, като е доста вероятно за пореден път да не открият такава.

Споменавайки за задвижващи събития, като такива в обозримото бъдеще се очертават продажбата на мажоритарния дял на Булгартабак Холдинг АД, както и продажбата на държавните дялове в ЕРП-тата. Сериозен интерес провокира първото събитие.

Според мен развитието по евентуалната сделка за продажбата на Булгартабак ще определи до голяма степен както бъдещето на родния капиталов пазар, така и виждането на управляващите относно евентуална бъдеща приватизация на големи държавни компании.

Най-положителна за БФБ и държавата като цяло би била прозрачната и честна продажба на дружеството на най-добрия кандидат, според вече зададените критерии. Що се отнася до ЕРП-тата, оставам малко резервиран спрямо листването им. Като цяло компаниите са с добри базови показатели, развити и интересни активи.

Но, според мен, проблемите, свързани с нежеланието на мениджмънта на самите компании да бъдат публични, представляват реална заплаха за евентуалните инвеститори в дружествата. Въпреки това трябва да се обърне специално внимание на допълнителната ликвидност, която тези дружества ще внесат на родния капиталов пазар.

Във времевия хоризонт на следващата седмица не очаквам важни новини, свързани с компаниите на БФБ, като тази тенденция ще се запази до излизането на отчетите за първото полугодие в края на месеца. Внимание предизвикват общите събрания на Зърнени Храни България АД и Адванс Екуити Холдинг АД. Въпреки това дневният ред и на двете събрания не включва точки, които биха довели до сериозно раздвижване по борсовите им позиции.

В по-дългосрочен план оставам съвсем умерен оптимист за ръста на БФБ. Важно е да се отбележи, че ниската ликвидност от последните седмици помага на родния пазар да избегне спадовете, сполетели почти всички световни пазари. Въпреки това опасенията от нова рецесия, свързана с дълговите кризи на страните от ЕС и САЩ, биха могли да се отразят негативно на евентуалния ръст на родната борса.

Като силен сектор за дългосрочно инвестиране бих определил холдингите, фармацевтичните компании, както и производствените компании. За инвеститорите с висок апетит към риск и търсене на бързи печалби препоръчвам да обърнат внимание на дружествата със специална инвестиционна цел, които инвестират в земеделска земя, както и на публичните компании от енергийния сектор (по-специално Соларпро и Енемона).

Петър Пешев, брокер в Бул Тренд Брокеридж

Шестмесечните отчети на публичните дружества имат шансове да отключат търговията на БФБ. До края на месеца компаниите са длъжни да представят своите резултати за първото полугодие. Очакванията са по-скоро позитивни, макар финансовите данни да не говорят много за бъдещето на компаниите и икономиката като цял.

За съжаление светът далеч не е излязъл от хватката на глобалната рецесия. Растежът на световното стопанство се дължеше на паричните и фискалните стимули на страните от еврозоната, САЩ, Япония и Англия. Все повече правителствата се замислят за съкращаване на бюджетните разходи, гледайки какво се случва в двора на Гърция, Португалия, Испания и Италия.

Нова международна рецесия ще закопае крехкото икономическо възстановяване на българската икономика, което се ръководи от външното търсене. Вътрешното търсене продължава да е анемично и нова криза навън, неминуемо ще се отрази много негативно върху българската икономика.

В този лабиринт е трудно да се ориентират местните инвеститори относно пътят на капиталовият ни пазар. През следващата седмица ще се проведат Общите събрания на акционерите на Химимпорт, БТК, Гамакабел, Зърнени Храни България, БТК, ОЦК-Кърджали. Това са последните дружества, които все още не са провели редовните си годишни събрания.

Развигор Христов, инвестиционен консултант в ПОД Бъдеще

През предстоящата седмица едва ли можем да очакваме засилен обем на търговия на БФБ-София. Причините не е само летният сезон, но и след повишенията в началото на годината последните месеци се забелязва намаляване на интереса към фондовата ни борса. Причината за предпазливостта са страховете за разрастването на дълговата криза в южните страни от ЕС. До края на месеца се очакват шестмесечните отчети на публичните дружество, които биха оказали известно влияние.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...