Брокери: Да видим как ще ни се отрази корекцията на Запад

1511
Брокери: Да видим как ще ни се отрази корекцията на Запад

Какво да очакваме на Българска фондова борса през февруари? Това попитахме трима експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Виолета Кръстева, финансов анализатор, ФГ Капман

През изминалия месец станахме свидетели на повишение, макар и не голямо в борсовите индекси. Индексът на сините чипове SOFIX отбеляза повишение от 2% , BG40 добави 0.69% към стойността си, а BGTR30 реализира в процентно отношение ръст от 1.04%. В това повишение виждахме очакванията на инвеститорите за стабилни финансови резултати, в счетоводните отчети на борсовите дружества за четвърто тримесечие.

Индексът BG REIT съответно отчете понижение от 3.60%, което не ни изненадва, предвид състоянието на сектора на недвижими имоти в България.

В началото на месеца очаквам леко понижение в борсовите индекси, сравнително ниски обороти и малки обеми, отражение на показаните недобри финансови резултати на повечето от публичните дружества, както и в резултат на спада на световните индекси.

В последствие смятам, че ще наблюдаваме леко повишение в цените на борсово търгуваните дружества, както и леко активизиране в търговията, в очакване на консолидираните финансови отчети, въпреки че те едва ли ще ни поднесат особени изненади.

Въпреки тежкото състояние на българската икономика, добри счетоводни отчети показаха Трейс Груп Холд, ЦКБ, КТБ, Софарма, Българска роза - Севтополис и Енемона. При последното дружество с интерес ще се очаква и краят на публичното предлагане на емисията привилегировани акции, въпреки че не предвиждам изненади по отношение на записването на емисията, предвид дивидента, който гарантират акциите, както и факта, че Енемона е едно от най-привлекателните дружества на БФБ.

Друго очаквано събитие през месец февруари е обявяването на изпълнителя на Лот 2 от магистрала Тракия, което се очаква да доведе до раздвижване при инфраструктурните дружества.

Благовест Крачев, брокер, Карол

Възможно е да има известно раздвижване на търговията през месец февруари, въпреки това, то вероятно ще е вяло и неубедително. Текущото оживление се дължи главно на местните инвеститори и за момента трудно можем да кажем, че има прилив на нови пари към пазара ни.

Това ме кара да бъда по-скептичен за трайността на краткосрочния възходящ тренд, поне докато не се видят нови инвеститори и/или пари на пазара.

От друга страна, развитите пазари в момента са в корекция и под натиск на продавачи. Нещо, което по-трудно ще се пренесе в България, тъй като при нас нямаше ръст, който сега да бъде коригиран. Все пак, поради тази причина, може би по-трудно можем да очакваме чуждестранни инвеститори на пазара ни точно в този момент.

Раздвижването у нас през последния месец се дължи отчасти и на отчетите, много, от които ни изненадаха с данните си. Предвид, че отчетите никога не са били двигател на тренда на пазарите, то това допълнително накланя везните в посока на запазване на несигурността и слабостта на сегашния ръст.

Разбира се, всичко може да се промени буквално за минути, главно при ръст на новите пари, които се инвестират на БФБ.

Христо Дурев, брокер, Астра Инвестмънт

Февруари едва ли ще предложи нещо по-различно от изминалия месец. Отчетите на банките изобщо не повлияха на цените на акциите, така че не очаквам и останалите, които предстои да се публикуват да променят статуквото, освен при фрапиращи изменения на показателите.

Пазарът ни е в тотална летаргия и едва ли четири седмици ще са достатъчни да променят това, още повече, че останалите световни пазари са на прага на корекция на възходящото си движение.

Предстои да видим дали новият Съвет на директорите на БФБ ще влезе бързо в ритъм и дали ще успее сравнително скоро да излезе с предложения, които да повишат ликвидността. С интерес лично ще очаквам и новините, свързани с предстоящото листване на държавни компании, което в момента е от особено значение за бъдещето развитие на капиталовия ни пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за търговия на финансови активи!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg