Брокери: Дали това ще е второто дъно на пазара?

2004
Брокери: Дали това ще е второто дъно на пазара?

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси за коментар на въпроса „Какво ни очаква на Българска фондова борса?" експерти от пазара. Ето и техните коментара:

Стефан Ангелов, главен брокер, Варчев Финанс

Търговията на БФБ през тази седмица обещава да бъде доста интересна, като до голяма степен ще влияят голям брой субективни фактори, което я прави трудна за прогнозиране.

Разпродажбата на акции от някои институционални инвеститори през миналата седмица, чиято цел е затваряне на портфейли, може би все още ще оказват сериозно влияние върху търговията на БФБ и задържане на песимистичните настроения на пазара.

От друга страна, станахме свидетели на прехвърляне на големи пакети акции по някои позиции, което ни дава основание да мислим за промяна на движението или поне задържане на спада при тях. Тук стои най-важният въпрос, дали пакетите са свършили или са останали такива и при кои позиции?

Според мен цените на ликвидните емисии достигнаха до такива нива, които са подходящи за влизане на други институционални инвеститори, поради което може да сме свидетели на дъно при тях след продължителното негативно движение.

Не се знае дали продажбите при по-ниско ликвидните емисии ще се преустановят, тъй като те останаха на доста по-високи цени спрямо ликвидните такива.

Не трябва да забравяме и факта, че наближава и краят на годината, което прибавя и още един субективен фактор, който ще влияе върху търговията. През миналите години бяхме свидетели на силно волативни сесии в последните дни от годината.

Настроенията на пазара ще бъдат доста разнопосочни, но в крайна сметка мисля, че ще се поздравим с положителен завършек на борсовите индекси.

Огнян Дечев, фондов брокер, Популярна каса 95

В предстоящата седмица ще се разбере дали ще спрат разпродажбите на акции и сегашните нива на индексите ще бъдат нивата на второто дъно.

Инвеститорите очакват положителни новини от икономиката, които да подкрепят индексите, защото сегашните равнища са наистина много ниски.

Те са такива до голяма степен, защото големите участници на пазара се въздържат от покупки.

Все повече става ясно, че растеж на борсата може да има, когато излязат положителни макроикономически данни и започнат да се завръщат чуждите инвеститори.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg