Брокери: Едва ли ще наблюдаваме резки движения на пазара

1439
Брокери: Едва ли ще наблюдаваме резки движения на пазара

Българските индекси отчетоха второ седмично повишение миналата седмица и засега сякаш прекъснаха започналата в края на февруари корекция на борсата. Сравнително положителни са и нагласите за движението на капиталовия ни пазар през април, когато се очаква външните новини да дирижират до голяма степен действията на българските инвеститори. Какво обаче ни очаква през следващите пет работни дни? Това коментират трима експерти от пазара:

Развигор Христов, инвестиционен консултант, ПОД Бъдеще

Няма много корпоративни събития през седмицата, които да повлияят на БФБ-София. След силното начало на годината за фондовата ни борса, се наблюдава известно затишие. Въпреки негативните новини около Либия и Япония, позитивните настроение на международните фондови пазари се запазват и няма да е изненада, ако имаме отново през годината някой силен месец за БФБ, както беше през януари.

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

През изминалия месец бяхме свидетели на странично ценово движение на акциите, като нивата на индексите останаха в близки граници, без особено големи промени. Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши за втора поредна седмица и добави към стойността си 1.4%. Другият индекс BG 40 също се повиши, но с 0.8% за изминалата седмица.

Очаквам леко позитивният тренд и плавното движение на индексите на фондовия ни пазар да се запазят в краткосрочен план. Не смятам, че ще сме свидетели на бурен спад или покачване в цените на акциите до края на седмицата, като най-вероятно те ще се запазят близо до текущите нива.

Пазарът ще е по-скоро в изчакване, предвид липсата на предстоящи корпоративни събития до края на месеца. Някои одитирани счетоводни отчети за 2010 г. донесоха приятни и неприятни изненади и това неминуемо се отразява в цените на съответните публични компании.

Забелязваме известен интерес към акциите на дружествата, за които стана ясно, че са били част от инвестициите на пенсионните дружества на БФБ през 2010 г. Считам, че новините покрай тях скоро ще изчерпат потенциала си да движат цените на акциите на съответните компании.

Изключително тревожна остава международната обстановка. В Япония все още се борят с бедствието около атомната централа във Фукушима. Несигурността, която идва от бунтовете в Либия и от региона също остава притеснителна и подобно на новините от Азия, може да повлияе негативно на цените на акциите, ако инвеститорите се насочат към по-сигурни активи.

Тези новини влияят в по-голяма степен на международните пазари на финансови активи и суровини (злото, петрол, т.н.) към момента, но предвид липсата на очаквани новини в България могат да се отразят негативно и на фондовата ни борса.

Константин Сираков, инвестиционен консултант, Глобал Маркетс

Очаквам седмицата на БФБ да премина спокойно, без особени изненади. Положителната тенденция от началото на годината е вероятно да се запази, като инвеститорите ще насочат фокуса си към предстоящите отчети за първото тримесечие, които се очаква да подплатят с логика поскъпването на основните индекси с близо 20% за изминалите три месеца.

Тенденциозно банковите, пътностроителните и холдинговите дружества ще бъдат интересни, заедно с туристическите компании, които заявиха позитивната си нагласа за предстоящия сезон.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg