Брокери: Енемона е отново в центъра на вниманието

1614
Брокери: Енемона е отново в центъра на вниманието

Какво да очакваме на Българска фондова борса през следващите пет дни? Това попитахме трима експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Ирина Христова, брокер, Евър

Предстоящата седмица ще е бедна на корпоративни събития, които да съживят инвеститорите.

Наближава крайният срок за публикуване на одитираните годишни отчети на дружествата, но те едва ли ще окажат съществено влияние на пазара.

От днес се въвежда маркет мейкър по една от основните позиции на на БФБ, а именно Енемона. Това може да се определи като положителна новина за обезкървения ни капиталов пазар, която ще подобри до известна степен ликвидността поне по една позиция.

Очаквам индексите да се движат в тесен спред при вяла търговия, като не изключвам възможност и за леки понижения.

Вниманието на инвеститорите по-скоро ще е насочено към вътрешните новини, отколкото към ставащото на международните пазари.

Виолета Кръстева, инвестиционен консултант, УД Капман Асет Мениджмънт

Eдва ли можем да очакваме нещо по-различно от ситуацията от предходната седмица - наблюдаваната летаргия вероятно ще се пренесе и през тази като отново ще сме свидетели на ниски обороти и слаба ликвидност, както и на минимални изменения в борсовите индекси. Европейските борси регистрираха ръст, втора поредна седмица, който едва ли ще бъде усетен осезаемо при нас.

Тази седмица се очаква да е сравнително бедна от гледна точка на корпоративни събития. Не може да не поменем началото на изпълнението на договора за маркет мейкър между инвестиционен посредник Юробанк И Еф Джи България и Енемона, което се очаква да допринесе за допълнителна ликвидност по позицията.

Интересът на инвестиционната общност ще се фокусира и върху продължаващата сага с търговото предложение на Оргахим, което повдигна належащия въпрос за създаване на единен регистър на новини, важна информация и финансови отчети на публичните компании.

Очакваме и обявяване на началото на тръжната процедура за лот 4 на магистрала Тракия, която би довела до раздвижване при инфраструктурните дружества на БФБ.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

Отчитайки поведението на участниците на капиталовия пазар през последните седмици, може да се предположи, че търговията с акции през следващите пет работни дни ще премине при ниски обороти и тесни граници на изменението на техните цени.

Въпреки това обаче, очаквам единични сделки по прехвърляне на големи пакети от акции на определени емисии, в резултат на преструктуриране на портфейли на институционални инвеститори, да повишат оборота на БФБ.

Негативното настроение вероятно и през тази седмица ще преобладава на пазара, като чувствителността на изменение на българските индекси спрямо аналозите им на западните пазари отново ще е ниска.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg