Брокери: Има основания за известен оптимизъм

1523
Брокери: Има основания за известен оптимизъм

Преобладаващата част от българските индекси отчетоха повишения през миналата седмица: SOFIX (+0.47%), BG REIT (+1.22%) и BG TR30 (+0.71%). Единственото понижение бе за BG 40, който изтри 0.58% от стойността си. Започва последната седмица на юли и можем ли да очакваме нещо по-интересно да се случи тези дни, коментират трима експерти от пазара:

Теодора Даскалова, главен брокер, Фоукал Пойнт Инвестмънтс

Обичайно основната част на отчетите на публичните компании за първото полугодие излизат точно в последната седмица на юли. Очаквам добрите резултати на дружества, отбелязани в предишното тримесечие, да бъдат препотвърдени и от новопубликуваните данни. Това обаче ще формира активност само при определени позиции и то краткосрочно. Като цяло индексите най-вероятно ще имат изменения в тесен рейндж около текущите нива.

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

Търговията в рейндж би трябвало да се запази и през тази седмица, като посоката на индексите ще се повлияе от публикуването на отчетите за второто тримесечие. При затвърждаване на добри резултати на дадени компании, можем и да станем свидетели на рязко покачване на инвеститорския интерес и повишаване на волатилността в краткосрочен план.

Все пак, с оглед на намалената ликвидност на пазара, не смятам че подобни флуктуации на цените ще са дългосрочни и би трябвало водещ за пазарните участници да остане фундаментът на компаниите.

Димитър Георгиев, брокер, ЕЛАНА Трейдинг

Въпреки почти перманентното чувство на пазарните участници у нас през последните 4 години, че оборотите и активността не могат да се понижат, действителността непрекъснато ни убеждава в противното. Вече стана традиция най-търгуваните акции за деня да са с оборот под 50 000 евро.

Няма твърде големи основания да очакваме нещо различно днес, както и до края на седмицата. Все пак, временното успокоение на ситуацията в Гърция, както и на световните пазари, дават основания за известен оптимизъм - поредното минимално изменение на цените вероятно ще бъде във възходяща посока.

Надяваме се на приятна изненада през август, като това се е случвало нееднократно в историята на пазара у нас.

Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Very well diversified assets
# 0
11:07 | 25 July 2011
Има не само основание за оптимизъм, но и достатъчно факти. Борсовите индекси са със значително по-големи стойности, в сравнение с първата четвърт на 2009 г. In God we trust and we like the money in all their kinds.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg