Брокери: Инвестиращите на БФБ ще останат предпазливи

1840
Брокери: Инвестиращите на БФБ ще останат предпазливи

Предстоящата седмица ни обещава да е много напрегната и динамична за стоковите, фондовите и валутни пазари. Какво ни очаква и на БФБ-София през следващите дни? Това коментират трима експерти от капиталовия ни пазар:

Марин Костурски, брокер, БенчМарк Финанс

След бурната седмица на международните капиталови пазари очаквам търговията в рейндж на БФБ да продължи и да станем свидетели на консолидация на индексите около текущите нива. Може би колебанието на купувачите и несигурната обстановка по света могат да повлияят негативно на някои от позициите в краткосрочен план.


Друг пряк ефект върху пазара ще има преструктурирането на SOFIX и замяната на определени компании с други - при тях може да се очаква повишение на волатилността още в началото на седмицата.

Николай Грънчаров, ръководител отдел „Брокерски услуги", Емпорики банк България

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи за трета поредна седмица и с това затвърди тенденцията за нормална корекция след стремглавото качване. Водещият индекс, заедно с другия пазарен индикатор BG 40, загубиха по 0.9% за изминалата седмица.

Очаквам леко негативният тренд и плавният спад на индексите на фондовия ни пазар да се запазят в краткосрочен план. Не смятам, че ще сме свидетели на бурен спад или покачване в цените на акциите до края на седмицата, като най-вероятно те ще се запазят близо до текущите нива.

Пазарът ще е по-скоро в изчакване, предвид липсата на предстоящи корпоративни събития до края на месеца.

Забелязваме известен интерес към акциите на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти, но считам, че новините покрай тях скоро ще изчерпат потенциала си да движат цените на акциите на съответните компании.

Изключително притеснителна е международната обстановка. Случващото се в Япония е истинска трагедия. Всички се надяваме за положително развитие на ситуацията покрай засегнатите от земетресението ядрени централи.

Несигурността, която идва от бунтовете в Либия и от региона също остава притеснителна и подобно на новините от Азия може да повлияе негативно на цените на акциите, ако инвеститорите се насочат към по-сигурни активи.

Тези новини към момента влияят в по-голяма степен на международните пазари на финансови активи и суровини (злато, петрол и т.н.), но предвид липсата на очаквани новини в България може да се отрази негативно и на фондовата ни борса.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър, ДСК Управление на активи

Събитията в Япония неминуемо ще се отразят на световните капиталови пазари, като вероятно японските акции ще бъдат подложени на натиск подобно на периода след земетресението в Кобе през 1995 г. Очаквам повишена волатилност на пазарите в Европа и Америка, което ще се отрази и на българския пазар.

Вероятно седмицата ще донесе корекция за основните борсови индекси у нас.

Добър сигнал за пазара на акции е значителното ускоряване на темпа на ръст на БВП през последното тримесечие на миналата година. От предварителните данни става ясно още, че всички компоненти на крайно използване на БВП отчитат положителен принос към растежа на годишна база, което най-вероятно означава, че ръстът на икономиката тази година ще бъде балансиран.

Съответно може да се очаква подобряване на финансовите показатели на дружествата, които реализират своите продукти и услуги на вътрешния пазар.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg