Брокери: Консолидация и кратък период на несигурност

1969
Брокери: Консолидация и кратък период на несигурност

Последните две седмици донесоха понижения за основния индекс на БФБ SOFIX. Това се случва след серия от седем поредни седмични повишения. Какво да очакваме на фондовата ни борса през следващите работни дни? Това коментират експерти от пазара:

Николай Ваньов, брокер, Инвестбанк

Консолидация и кратък период на несигурност. Това ще бъдат двете ключови думи, определящи пазара през следващата седмица. Като цяло настроенията са за по-продължителен ръст, но той ще бъде определен от твърд и бърз пробив на SOFIX на нива над 480 пункта. Към сегашния момент се наблюдава известна консолидация, породена както от прибирането на печалби, така и от натрупана умора у инвеститорите, които все още не са склонни да купуват активно на по-високите нива на цените.

Друг важен фактор за пазара е качественото подобряване на фундаменталните показатели на компаниите на консолидирана база. Ръстовете на печалбите на големите компании, търгувани на БФБ, които бяха показани в годишните консолидирани отчети, варират от около 1% до над 5 пъти, като това би трябвало да подкрепи възходящия тренд, формиран от началото на 2011 г.

Като цяло очаквам търговия около сегашните нива, както и лек ръст при най-ликвидните дружества. Задържането на сегашните цени би трябвало да ориентира инвеститорите и да ликвидира умората, за която споменах по-рано, което от своя страна ще доведе до потенциал за ново нарастване на цените и покачване на SOFIX до ключовите нива от 500 пункта.

Апостол Апостолов, брокер, Ти Би Ай Инвест

При сегашната ситуация е много трудно да се предскаже посоката на цените на БФБ. През последните дни корелацията между индексите на международните пазари и тези у нас значително се повиши. Тяхната посока зависи почти изцяло от развитието на ситуацията в Либия и от цената на „черното злато".

Икономическите данни остават на заден план, което ясно пролича в края на миналата седмица. Печалбите на световните борсови индекси след добрите данни за пазара на труда в САЩ бяха почти изцяло изтрити още на следващия ден. Консолидираните финансови отчети на публичните компании у нас също не повлияха върху цените на техните акции.

Изтъргуваните обеми на БФБ спаднаха значително през изминалата седмица. Едната причина бяха предстоящите дълги празници, а другата бе несигурната ситуация на международните пазари заради размириците в страните от Африка и Близкия Изток. Най-вероятно това едва ли ще се промени през следващите пет работни дни.

Виолета Кръстева, финансов анализатор, Капман Асет Мениджмънт

Кратката работна седмица завърши с понижения за основния борсов индекс SOFIX и BG 40, съответно от 0.42% и 1.0%. Компании като Еврохолд България, Трейс Груп Холд, ЦКБ показаха добри финансови резултати в публикуваните консолидирани финансови отчети.

Възможно е и през тази седмица да продължим да наблюдаваме спад в индексите вследствие на негативните настроения на външните пазари, поради кризата в арабския свят и несигурността в доставките на петрола.

Пазарът ще очаква и промените в основния борсов индекс SOFIX, като очакванията са за отпадане на Зърнени храни България и БАКБ, а също за влизане на Фонд за недвижими имоти България и Корпоративна търговска банка, което съответно ще доведе до по–големи обороти по тези позиции.

Материалът е с аналитично-информационен характер! Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови иснтрументи!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg