Брокери: Лятното настроение продължава да властва!

1534
Брокери: Лятното настроение продължава да властва!

В традиционната анкета на Profit.bg относно очакванията за движението на индексите финансовите специалисти се обединиха около това, че лятното настроение ще продължи да властва.

Възможно е инвеститорите да пренасочат своето внимание към консолидираните отчети, като въздействие може да оказва и състоянието на международните пазари. 

Гено Тонев, портфолио мениджър, УД "Юг Маркет Фонд Менидмънт"

Очакванията ми за седмицата са по-скоро неутрални. Не виждам възможност да настъпи осезаемо активизиране на търговията през следващите дни, които съвпадат и с най-активната част от отпускарския сезон.

Движението на индексите едва ли ще бъде в особено широки граници, въпреки някои индикатори за завръщане на част от купувачите на пазара. Понастоящем единствените фактори, които биха повлияли на общото настроение на инвеститорите, са чуждите пазари и консолидираните отчети на публичните холдинги.

По традиция обаче голяма част от финансовите данни се публикуват в края на месеца, така че едва ли можем да очакваме такъв род изненади.

От друга страна, „международното положение” като че ли загуби своето пряко отражение върху търговията у нас. Единствено много важни събития или новини от Европа и САЩ биха могли да променят съществено статуквото на БФБ.

Пламен Пейчев, инвестиционен консултант ФК "Евър"

С приближаването на края на така наречения "летен сезон" е възможно през настоящата седмица да станем свидетели на повишени обеми и интерес при някои от "сините чипове". Разбира се, лятното настроение най-вероятно ще продължи да властва.

Въвеждането на маржин покупките и късите продажби през изминалата седмица все още не се материализира поради факта, че основната част от инвестиционните посредници са заели изчаквателна позиция.

Случайно или в резултат на спекулативен интерес при осемте позиции, които отговарят на изискванията за ликвидност, станахме свидетели на относително по-активна търговия през изминалата седмица, която може да продължи и през настоящата такава.

Инвеститорите е възможно да пренасочат интереса си към търговия с акциите на холдингови компании, които се очаква да изнесат своите консолидирани отчети до края на месеца.

Ангел Диков, ръководител отдел "Анализи и прогнози" УД ”Сомони Асет Мениджмънт" АД

Изминалата седмица завърши с незначително повишение на повечето индекси, като пазарът консолидира и се оформи тесен рейндж в диапазона 1021-1040 пункта за SOFIX. Все още не е ясно дали в последния един месец бе оформено средносрочно дъно, или видяхме поредното краткосрочно коригиращо движение на негативния тренд, продължаващ вече девети месец.

Най-вероятно и през следващата седмица ще продължи летаргията, обхванала пазара напоследък, като не е изключено слабото повишение на индексите от последните сесии да продължи.

Прави впечатление слабата активност на купувачите, дори след добрите шестмесечни отчети на повечето публични дружества. За по-сериозен ентусиазъм сред инвеститорите не допринасят резкият спад в цената на петрола и покачването през последните седмици на голяма част от водещите световни индекси.

Все пак, регистрираната серия от няколко поредни сесии на зелено даде глътка свеж въздух на стоящите на позиции инвеститори, а при нови повишения през следващите сесии ще се възобновят и надеждите за скорошно трайно обръщане на негативния тренд.

Подобна промяна в посоката на пазара обаче няма как да стане без вливането на свеж паричен ресурс, какъвто липсва на БФБ в последните месеци, вследствие на международната финансова криза и негативните политически новини и скандали, произвеждани от България.

Коментарите са с аналитичен характер, изразените мнение са лични и не представляват препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg