Брокери: Моментът не е подходящ за набиране на капитал

2119
Брокери: Моментът не е подходящ за набиране на капитал

Подходящ ли е моментът за набиране на капитал от Българска фондова борса? С този въпрос се обърнахме за коментар към трима пазарни участници, предвид заявените намерения на Евроинс, Холдинг Варна и Химимпорт за увеличение на капитала.

Ето и техните мнения:

Гено Тонев, инвестиционен консултант, Юг Маркет Фонд Мениджмънт


Моментът в никакъв случай не може да се опише като „подходящ" за набиране на капитал, не само в България, а и в целия свят. Всъщност, именно липсата на свободни пари е в основата на текущата финансова криза. И все пак, когато това е наложително и всички други алтернативи са неосъществими или прекалено скъпи, много компании предприемат стъпки към набиране на акционерен капитал.

С известни разлики обаче.

Първо, за да привлекат акционери, компаниите обявяват приоритетните цели, които трябва да се постигнат с привлечения нов ресурс. Описанието трябва да е подробно и недвусмислено, като трябва да съдържа и добра обосновка на емисионната цена.

Второ, в условията на силни понижения на фондовите пазари и масово бягство от акциите като инвестиция, единственият начин да изкушиш „скъпия" кеш на потенциалните инвеститори, е да им предложиш много изгодна сделка.

Поне две от компаниите, за които става дума, явно не са разбрали точно тази част от картината на капиталовите пазари.

И все пак, ако въпросните компании са направили адекватна оценка на ситуацията на фондовите пазари, ако те все още се нуждаят толкова много от свеж ресурс и не могат да си го набавят по друг начин и въпреки това са избрали агресивен, и дори леко надменен подход за увеличение на капитала, то мислите ни трябва да се насочат в съвсем различна плоскост.

Не бих желал да коментирам останалите възможни сценарии, тъй като те биха били просто предположения. Предпочитам позицията на наблюдател, който с интерес следи развоя на събитията.

Цветослав Цачев, ръководител отдел „Анализи", Елана Трейдинг

Не бих определил момента като неподходящ, а като изключително труден. Кредитната криза изтегли огромни ресурси от капиталовия пазар, а сривът на цените доведе до загуба на доверието.

В такава пазарна среда е много трудно да се набира капитал, включително и от настоящите акционери. Това не означава, че не е подходящ момент - дори напротив, да се инвестира сега е най-разумният вариант, когато цели предприятия се продават евтино, а нови машини и оборудване биха влезли в употреба, когато започне икономическото възстановяване.

Всеки проект ще бъде преценяван много внимателно от инвеститорите и мениджмънтът на компаниите е длъжен да осигури пълна информация за него или рискува да не привлече капитали.

Бранислав Ганозов, брокер, ИП Фаворит

Настоящите настроения на капиталовите пазари определено не са благоприятни за набиране на капитал. Текущата световна финансова криза се характеризира с криза на доверие и прави инвеститорите доста предпазливи.

Само големи и активно търгувани дружества могат да разчитат на успешно набиране на свеж капитал и то при атрактивно определена емисионна цена на новите акции.

За да бъде успешно записана една нова емисия акции при настоящите пазарни условия, може би е необходимо и изразен ангажимент от страна на мажоритарни собственици и други големи акционери да запишат полагащата им се част от увеличението на капитала.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg