Брокери: Налице са предпоставки пазарът да е близо до дъно

1664
Брокери: Налице са предпоставки пазарът да е близо до дъно

Какво ни очаква на БФБ тази седмица? Това попитахме трима експерти от капиталовия ни пазар. Ето и техните коментари:

Николай Грънчаров, главен брокер, Емпорики Банк България

Очаквам леко негативният тренд да продължи и през тази седмица. Ниските обеми вече са нещо съвсем нормално. Акциите на Еврохолд България ще продължат да будят интерес. Хубавото е, че позицията се отличава със завидна ликвидност за текущото състояние на борсата и предлага известни спекулативни възможности.

За съжаление цените на акциите не се влияят от положителни данни за съответните компании. През изминалата седмица видяхме, че добрите новини за инфраструктурните дружества имаха много краткосрочен ефект. Пазарът продължава да се върти в затворен кръг в очакване някой да го спаси.

Продължавам да се чудя искрено на хората, които продават на тези ценови нива по определени позиции.

Христо Томов, инвестиционен консултант, ИП Карол

Оставам умерен оптимист както за предстоящата седмица, така и в средносрочен план.

Натискът на продавачите по някои от ликвидните позиции през последните седмици мисля, че е към своя край и очаквам лека активизация на купувачите. Естествено, ликвидността на БФБ не позволява да бъдем прекалени оптимисти, но все пак са налице някои предпоставки пазарът да е близко до своето дъно.

С интерес очаквам и корпоративните отчети за второто тримесечие на годината, като едни по-добри резултати на публичните компании могат допълнително да внесат оптимизъм на пазара и риск апетитът да се повиши.

Стоян Николов, управител, ПФБК

С настъпването на летния сезон и периода на отпуските обемът на сключените сделки на борсата намаля драстично. През тази и следващите седмици очаквам тенденцията да се задълбочава, като допълнителна предпоставка са колебанията на световните пазари, липсата на корпоративни новини у нас до края на юли, когато е крайният срок за публикуване на финансовите резултати за 2-ро тримесечие на 2010 г.

Негативна роля върху целия пазар през изминалата седмица оказаха масираните разпродажби по някои позиции като Еврохолд България, например, което доведе до още по-голямо отдръпване на участниците в търговията с краткосрочни и спекулативни интереси.

Въпреки всичко, спадането на SOFIX до устойчиви нива на подкрепа от юни 2009 г. около 350 пункта, респективно BG 40 и BG TR30 до нива 265 и 100 пункта, е предпоставка за задържане на цените в тесен диапазон около текущите нива и през следващите 2-3 седмици е малко вероятно да сме свидетели на изненади както в положителна посока, така и в посока на нови по-драстични спадове.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg