Брокери: Нищо по-различно на борсата през юли

1918
Брокери: Нищо по-различно на борсата през юли

В началото на тази седмица екипът на Profit.bg потърси мнението на трима пазарни участници относно очакваните от тях настроения на Българска фондова борса през месец юли. Ето и техните коментари:

Стоян Николов, управител, ПФБК

През летните месеци ще продължава да се наблюдава ниска ликвидност и относително слаба волатилност на капиталовия пазар. Летните отпуски в едно с голямата несигурност относно цялостната икономическа обстановка в контекста на финансовата криза държат настрана от търговията големите местни институционални инвеститори и чуждестранните участници на пазара на ценни книжа. Ето защо през последните един-два месеца ценовите нива се определят от спекуланти и дребни инвеститори при изключително "изтънял" пазар на борсата.


През по-голямата част от юли търговията на фондовата борса ще запази тази тенденция, коригирана отчасти с резултатите от политическите избори, поради факта, че те са определящи по отношение на бъдещата финансова и икономическа политика на следващия кабинет. Въпреки това участниците на капиталовия пазар като че ли са загрижени повече в посока на това да бъде създадено бързо и без ексцесии правителство, отколкото притесненията кой ще бъде на власт на политическата сцена.

Загърбвайки тези аспекти, които ще влияят на поведението на инвеститорите в началото на юли, определящи за втората половина на месеца остават предварителните резултати за бизнеса на публичните дружества за полугодието на 2009 год. Очакванията не са оптимистични, но доколкото финансовите резултати са инкасирани в текущите пазарни нива, важен фактор ще бъде представените отчети да не поднесат изненади пред инвеститорите и очакваните негативи да са значително по-големи.

Ключови дати през месеца са 10-ти и 13-ти юли, когато за повечето дружества изтича 14 дневния срок от датата на общото събрание, т.е. дата без право на дивидентно плащане /повечето от компаниите проведоха годишно общо събрание на акционерите на 29-ти и 30-ти юни/. На тези дати се очаква цените на акциите да коригират надолу с размера на гласувания за разпределение дивидент, но това е обичайна техническа корекция и не бива да плаши акционерите.

Естествен фактор за поведението на местни и чуждестранни инвеститори остава посоката и на международните финансови пазари, основно САЩ и Европа, поради силната корелация на българския пазар със световния финансов свят. Както се забелязва през последната една година, този фактор в значителна степен е способен да неутрализира всички местни фактори, поради което риска от недооценяване му води до риск от инвестиции на местния пазар.

В заключение, местните политически избори, предстоящите финансови резултати за полугодието на 2009 г., и продължаващата нестабилност на световните финансови пазари, предполагат и през Юли ниска активност на инвеститорите на БФБ-София и относително плавна колебания на цените на българските акции.

Иво Толев, управляващ партньор, УД Ултима Капитал Мениджмънт ЕАД

Изборите минаха, но следствията от тях ще бъдат водещи за капиталовия пазар през следващите няколко месеца. Вероятно най-осезаемото влияние няма да е през юли.

Бързо сформиране на стабилен работещ кабинет може би ще е единственото положително събитие, но това също няма да стане до края на юли. Традиционно слабият иначе месец очаквам да бъде движен именно от следизборните новини. Спекулациите с тях ще пораждат и спекулации на БФБ.

Резултатът от вота се приема за положителен, но докато инвеститорите не припознаят своя комфорт и стабилност в действията на следващия кабинет, няма да имат основания за сериозни покупки. На това се гледа като на ключов тест за "влизане" на БФБ от чуждите участници.

С изключение на първоначалната еуфория от вота, не очаквам да има съществена разлика при индексите спрямо техните нива от последния месец. В най-общи линии, зад "спокойствието" от очертаващото се дясно правителство се крият редица негативи и финансови капани, наследство от досегашния кабинет. Именно те ще указват посоката на индексите още към края на юли и следващите месеци.

След като вече прагът на изборните изненади е преодолян, допускам влиянието от външните пазари отново да започне да бъде фактор и донякъде да определя настроенията на БФБ.

Тамара Бечева, аналитик, ЕЛАНА Трейдинг

През последните седмици борсата не успя да намери посока и остана под влияние на ниската ликвидност и движението на международните пазари. Не очаквам през юли да сме свидетели на нещо по-различно.

Безспорно, парламентарните избори ще са във фокуса на инвеститорите, но едва ли ще предизвикат някакво съществено раздвижване, или поне не до есента.

Предстои и публикуването на неконсолидираните данни за второто тримесечие, които предвид ниската активност също може да останат незабелязани.

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупка или продажби на акции

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg