Брокери: Ниската ликвидност е основният проблем на пазара

1465
Брокери: Ниската ликвидност е основният проблем на пазара

Както всяка седмица, така и през тази, екипът на Profit.bg потърси за коментар на въпроса какво ни очаква на БФБ през следващите пет дни трима експерти от пазара. Ето и техните коментари:

Константин Абрашев, портфолио мениджър, БенчМарк Асет Мениджмънт

Последните няколко седмици донесоха повишение за SOFIX при изключително вяла търговия. Продължавам да смятам, че активността е в полето на купувачите.

Не виждам причина да се активизират масово продавачи при текущите цени и перспективите пред компаниите в средносрочен и дългосрочен план. За съжаление не влизат и свежи пари в пазара, което ни оставя впримчени в ситуацията, която наблюдаваме напоследък.

През настъпващата седмица корпоративния сезон в САЩ и Европа ще навлиза в разгара си и външните пазари ще са предразположени към по-големи колебания.

Тези процеси ще рефлектират у нас с по-ниска интензивност, ако са с негативен знак, което е и по-вероятния сценарий за седмицата и по-силно, ако са в положителна посока. Надявам се да видим, една по-висока активност на БФБ, и то не само по отделни позиции, за да имаме една по-ясна представа за настроенията на инвеститорите към българските компании.

Стоян Николов, управител, Първа Финансова Брокерска Къща

Не се очакват корпоративни новини през тази седмица, с изключение на предстоящото стартиране на търговията на правата на Енемона, което може да окаже известно положително влияние на цената на акциите на дружеството.

БФБ продължава и през първите търговски сесии на 2010 г. да следва трендовете на световните пазари, но при относително ниска ликвидност, което обстоятелство се превръща в основен проблем за участниците на родния капиталов пазар. Изключително повратен момент за борсата през тази седмица може да се окаже датата 20 януари, на която е общото събрание на БФБ и предстои гласуване на промяна на борда на директорите на търговския оператор по инициатива на държавния ресор - Министерство на финансите.

Основен въпрос, който интересува инвеститорите и публичните дружества, е политиката за оставяне или делистване на около 200 компании от БФБ, както и евентуални мерки и политика на новото ръководство за подобряване на ликвидността на борсата и привличане (или по-точно възстановяване) на интереса на чуждите инвеститори.

Прави впечатление фактът, че единственият представител на старото ръководство на борсата в проекта за нов управленски орган е Иван Такев, което се надявам да бъде гаранция за продължаване на традицията за професионализъм и приемственост на традициите на БФБ-София АД.

Загърбвайки административните промени у нас, може да отбележим, че крехката положителна вълна на световните пазари не дава категоричен отговор на въпроса дали кризата приключи и сме свидетели на пазарни движения с графика V или W и може да очакваме нови спадове и флуктуации както на световните пазари, така и у нас.

Владислав Панев, председател на съвета на директорите, Статус Капитал

Очакванията ми са оборотите на БФБ да се задържат на ниско ниво, а раздвижване да има през следващата седмица, когато трябва да излязат отчетите на водещите компании за четвъртото тримесечие.

Тогава ще стане ясно дали дружествата започват да излизат от кризата с повишени продажби или стабилизирането на макроситуацията още не се прехвърля на ниво фирма.

Началото на публичното предлагане на привилегировани акции на Енемона от 25 януари също ще е показателно за евентуално завръщане на доверието в пазара.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа!

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg